Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку професору, доктору історичних наук Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Еллі Володимирівні Бистрицькій за подаровані книги.

 

371

Арсен Річинський в житті Заславщини і в контексті української науки: матеріали ІХ Річинських читань з міжнародною участю «Арсен Річинський і Заславщина», присвячених 60-річчю памяті Арсена Річинського та 100-річчю відкриття Ізяславської районної лікарні : науковий збірник / за ред. А. Колодного та П. Мазура. – Тернопіль : Терно-граф, 2017. – 140 с.


   Науковий збірник «Арсен Річинський в житті Заславщини і в контексті української науки» вміщує матеріали IX Річинських читань з міжнародною участю «Арсен Річинський і Заславщина», присвячених 60-річчю пам’яті Арсена Річинського та 100-річчю відкриття Ізяславської районної лікарні, які відбулися в місті Ізяславі Хмельницької області 8 грудня 2016 року.

366

Історія та сучасні виклики непокараних злочинців радянського тоталітаризму проти церкви: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, Київ,  11 червня 2015р. / наук. ред. І. Преловська. – Дніпропетровськ : Пороги, 2015. – 364 с.


   У збірнику вміщено доповіді учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Історія та сучасні виклики непокараних злочинів радянського тоталітаризму проти Церкви», яка відбулася 11 червня 2015 р. У доповідях проаналізовано злочини СРСР проти Християнської Церкви в Україні у XX столітті, заручниками безкарності котрих став весь світ, та Україна зокрема. Частину доповідей присвячено сучасним злочинам Російської держави в контексті війни на Донбасі.

367

Козак В. Архикатедральний собор у Тернополі / Віталій Козак. – Тернопіль : Джура, 2017. – 120 с.


   У даному дослідженні автор робить спробу представити комплексно історію архітектурної пам’ятки XVIII ст. домініканського храму у Тернополі, що сьогодні є архикатедральним собором Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. У ході дослідження було опрацьовано документи, що з′ясовують маловідомі моменти історії храму та проаналізовано наукову літературу, що стосується святині. Для користі майбутніх дослідників у додатках публікуються тексти окремих важливих історичних документів (деякі з них вперше). Різні етапи історії храму розглядаються у контексті подій загальної історії, що дозволяє глибше розуміти зміни, що відбувалися з архітектурою храму у різні періоди його функціонування. У результаті дослідження вдалося відтворити поетапно хронологічний період будівництва храму та з’ясувати причини і особливості архітектурних змін його внутрішнього та зовнішнього обліку.

368

Преловська І. Джерела історії УАПЦ (1921-1930) – УПЦ (1930-1939): монографія / Ірина Преловська; Інститут української археології та джерелознавства ім.. М. Грушевського НАН України. – Київ : Медобори – 2006, 2013. – 696 с.


   Уперше досліджено документи і матеріали антицерковної діяльності органів державної безпеки УРСР, зокрема церковної складової процесу «Спілки визволення України», подано огляд та джерелознавчий аналіз архівно-кримінальних справ діячів Української Автокефальної Православної Церкви (1921-1930) - Української Православної Церкви (1930-1939) та реабілітаційних документів. Автор аналізує документи Соборів УАПЦ у 1921-1930 рр., діловодні матеріали Всеукраїнської православної церковної ради (ВПЦР), богословські праці чільних діячів УАПЦ просопографічні джерела, періодичні та агітаційно-пропагандистські видання. Досліджено документальні джерела і матеріали, які збереглися у вітчизняних архівах та за кордоном. Для науковців, архівістів, музейних працівників, викладачів вузів, студентів, усіх, хто цікавиться історією духовного життя українського народу в XX столітті.

369

Україна-Ватикан: християнство в контексті його включення в різноманіття сфер суспільного буття : до 150-річчя з Дня народження митрополита Андрея Шептицького : науковий збірник / за ред. Л. Филипович і П. Яроцького. – Київ : УАР, 2015. – 386 с.

   До збірника із наукової серії «Україна і Ватикан» включені матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Україна-Ватикан: християнство в контексті його включення в різноманітні сфери суспільного буття», яка відбулася 28 жовтня 2014 року в м. Києві. В статтях аналізуються інституційні процеси в сучасному християнстві і проблеми толерантизації відносин його церков; плюральна єдність християнства - заклик до солідарності; шляхи порозуміння християнства із сучасним світом; традиції Майдану як шлях утвердження людської гідності; християнство і патріотизм; вимоги осучасненої передачі християнської думки; модерна парадигма реформування християнських Церков; нове бачення відношення науки до віри і віри до науки; українська християнськість в її історії і змінних традиціях; секуляризація і нові шляхи християнства та ін.
   Розрахована на науковців, викладачів релігієзнавчих дисциплін, студентів та аспірантів релігієзнавчих спеціалізацій, богословів і священнослужителів християнських спільнот, широкий загал читачів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]