Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філософських наук, професору, ректору Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдану Богдановичу Буяку за подаровані книги.

 

92

Бармак М. Державна служба в Російській імперії: правові основи формування та функціонування корпусу цивільних службовців (ХVIII – перша половина ХІХ ст.) : монографія / Микола Бармак. – Тернопіль : Астон, 2006. – 288 с.


   У монографії висвітлюється історичний досвід і організаційні основи державної служби, впровадженої на українських землях після їх включення до складу Російської імперії.
   Розглядаючи та аналізуючи законодавчу базу Російської держави XVIII - першої половини XIX ст., історико-правове дослідження містить інформацію про технологію відбору і прийому кандидатів на державну службу, порядок її проходження, атестації службовців і їх кар'єрне просування, підготовку кадрів для державної служби, систему соціального захисту, заохочення сумлінної праці та відповідальність за службові проступки та злочини.
   Розраховано на науковців, викладачів, студентів, для всіх, хто цікавиться історією України та історією державної служби.

93

Богдан Лепкий. Вибрані твори у двох томах. Т. 1 / упоряд. та передм. Н. І. Білик, Н. І. Гавдиди. – Київ : Смолоскип, 2007. – 604 с. – (Ростріляне Відродження).


   До першого тому «Вибраних творів» видатного українського письменника та громадсько-культурного діяча Богдана Сильвестровича Лепкого (1872—1941) ввійшли його поезії, віршовані драми, повість «Зломані крила», оповідання та новели, а також спогади. Більшість цих творів опубліковано в Україні вперше.

94 Гонський Я. Іван Горбачевський у спогадах і листуваннях / Ярослав Гонський. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2004. – 184 с.
95

Губ'як В. Д. Просвітницький рух у Західному Поділлі в контексті українського національно-культурного відродження (60-і роки ХІХ – 30-і роки ХХ ст.) : монографія / Василь Дмитрович Губ'як; відп. ред. О. Я. Пилипчук. – Київ : АН ВШ України, 2006. – 236 с. – (Історія освіти, науки і техніки: в школах, напрямах, іменах. Кн. 6.).


   У монографії вперше комплексно досліджено історію розвитку просвітницького руху у Західному Поділлі як важливого фактору національно-духовного ствердження українців. Особливе увага приділена діяльності товариства "Просвіта" та інших українських громадських об'єднань ("Рідна школа","Сільський господар", "Січ", "Сокіл", "Луг", "Пласт" та ін). Проведено критичний аналіз джерел, узагальнено досвід історіографічних розробок посталеної проблеми. Показано пріоритетні напрями, форми і методи діяльності осередків "Просвіти", динаміку розширення мереж філій, читалень і бібліотек Товариства, постаті визначних просвітянських діячів, їх роль у формуванні національної самосвідомості українців, духовному відродженні краю.

96

Гумен Ю. Є. Урбоекологічні проблеми Західного регіону України 1960 – 1990 рр.: історичний аспект : монографія / Ю. Є. Гумен. – Тернопіль : Вектор, 2008. – 264 с.


   В монографії розглядається характерні риси погіршення стану навколишнього середовища міст та селищ Західного регіону України в період тотальної іїідустріалізації регіону (1960-1990 рр). Здійснено комплексний аналіз всього спектру урбоекологічних проблем регіону та їх вплив на соціально-політичний розвиток.
   Досліджено діяльність органів місцевої влади, природоохоронних структур та організацій у вирішенні урбоекологічних проблем. Розкрігго основні характеристики розвитку ряду міст регіону, динаміку забруднення довкілля промисловими підприємствами краю, наслідки локальних та регіональних техногенних екологічних катастроф.
   Книга розрахована на науковців, викладачів, аспірантів, студентів, краєзнавців, представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

97

Гушулей Й. М. Загальна методика викладання основ економіки : пробний навчальний посібник / Й. М. Гушулей, І. М. Вітенко. – Тернопіль : Астон, 2004. – 108 с.


   У навчальному посібнику висвітлено загальні питання методики викладання економіки у загальноосвітніх навчальних закладах.
   Значну увагу приділено питанням добору ефективних організаційних форм, методів і засобів навчання учнів, подано поради щодо планування навчального процесу, організації самостійної роботи, активізації пізнавальної діяльності учнів у процесі, ділових ігор на уроках основ економіки.
   Посібник призначений для учителів загальноосвітніх шкіл, викладачів професійних навчально-виховних закладів та слухачів закладів післядипломної освіти.

98

Єрошенко В. Казки та легенди / Василь Єрошенко. – Київ : Видавець Карпенко В.М., 2004 – 98 с.

 

   Василь Якович Єрошенко (1890-1952) народився в селі Обухівка на Білгородщині, у віці чотирьох років осліп внаслідок тяжкої хвороби, але з того часу життя набрало для нього особливого значення. У боротьбі зі злою долею, він вивчається грі на скрипці та фортепіано, освоює іноземні мови й, зокрема, мову есперанто, займається літературною діяльністю, і ще замолоду стає відомим літератором-гуманістом... в Японії та Китаї.
   Нелегкою була та боротьба для незрячого музиканта, етнографа, казкаря, письменника; українця, що став класиком японської літератури. Цінні рукописи і цілі архіви його творів, написані різними мовами, зникають безслідно у вогнях пожеж, через стихійні лиха та людське недбальство. Але окремі перлини з його літературного скарбу таки досягають рідної землі, потрапляючи в Україну з Японії, Китаю, Індії, Бірми, завдяки самовідданій праці перекладачів, шанувальників сліпого українського кобзаря-поліглота.

99

Ліна Костенко : навчальний посібник-хрестоматія / Ідея, упорядкування, інтерпретація творів Григорія Клочека. – Кіровоград : Степова Еллада, 1999. – 320 с. – (Рідне слово в рідній школі).


   Структура та зміст посібника дозволяють реалізувати нову ефективну навчальну технологію, побудовану на принципі так званого «паралельного читання». Спочатку читач цієї книжки знайомиться з біографією поетеси, з її вибраними творами, в тому числі й знаменитим романом у віршах «Маруся Чурай», а потім - з їх інтерпретаціями, здійсненими відомим літературознавцем, академіком АН Вищої школи України Григорієм Клочеком.
   Методичні матеріали, що містяться у книзі, - це запитання і завдання, які сприяють глибокому осягненню творчості поетеси, тематика письмових творів, а також система тестів для перевірки знань.
   Цей посібник задовольнить інтереси вчителів-словесників, студентів-філологів, учнів-старшокласників, зрештою всіх, хто любить поетичне слово і прагне розвинути свою літературну освіченість.

100

Матівос Ю. Місто на сивому Інгулі: до 250-річчя від дня заснування : історико-публіцистичний нарис / Юрій Матівос. – Кіровоград : Діаграма, 2004. – 296 с.


   Пропонований читачеві історико-публіцистичний нарис є першою спробою викласти найбільш повну історію міста над сивим Інгулом за 250 років його існування. 170 років тієї історії переповів своїм сучасникам і нащадкам колишній міський голова Олександр Пашутін ще у 1897 році. Після того впродовж понад століття мешканцям міста пропонувалися лише короткі путівники, нариси, фотобуклети, авторам яких ідеологи тодішньої влади не давали реалізувати свої дослідження у життя повною мірою.
   Автор цього нарису намагався використати наданий йому шанс. Чи вдалося це зробити — судити читачеві.

101

Петровський О. Загаєцький святого Іоанна Милостивого чоловічий монастир / О. Петровський, В. Мрига. – Тернопіль : Джура, 2005. – 112 с. – (Культурна спадщина України).


   Культурна спадщина України є невід'ємною частиною світової культури. Реєстр культурних надбань нашого народу нараховує десятки тисяч пам'яток, які потребують уваги та опіки з боку держави і суспільства. Непересічною пам'яткою історії та архітектури ХVІІ-ХVIII ст. є Загаєцький святого Іоанна Милостивого чоловічий монастир, заснований поблизу с. Великі Загайці на Шумщині (Тернопільська обл.). Тривалий час монастир святого Іоанна Милостивого був осередком духовності та національної культури. В його історії відбилися як світлі, так і сумні епізоди історії України.
   Книга допоможе глибше пізнати та краще зрозуміти історію і культуру народу України.
   Наукове видання розраховане на фахівців пам'яткоохоронної справи, науковців, учителів, краєзнавців, студентів-істориків, усіх, хто цікавиться історичним минулим нашого народу.

102

План розвитку країни: абетка для дорослих : скорочена версія для індивідуального та колективного усвідомлення / під ред. І. Богословської, І. Дідковського, О. Чалого. – Київ : Воля, 2005. – 204 с.


   Цей план підготовлено учасниками всеукраїнського громадського руху «Віче України» як нашу плату за право зватися українцями. Він розрахований на 20 років, хоча деякі його положення не мають обмежень у часі. Це - картина майбутнього України, народжена на основі глибокого вивчення нашої історії та її актуалізації. Творити цю картину - всім нам. І починати слід уже сьогодні.

103

Права і свободи людини в Україні: результати загальнонаціонального опитування громадської думки / Н. Костенко, С. Макеєв, М. Томенко. – Київ : Сфера, 2000. – 116 с.

 

   У березні 2000 року Інститутом політики у рамках проекту Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Сталий людський розвиток в Україні» було проведено повторне (перше — у вересні 1999 року) репрезентативне загальнонаціональне опитування «Права і свободи людини в оцінках громадян України».
   Структура анкети включе три блоки — знання про права і свободи людини; знання про механізми захисту прав і власний досвід опитаних у захисті своїх прав; загальна оцінка громадянами ситуації з правами і свободами в Україні.
   Думки, викладені в цій публікації, відтворюють особисті погляди авторів і не обов'язково співпадають з офіційною позицією ПРООН та інших організацій системи ООН в Україні.

104

Професори Дніпропетровського національного університету: до 85-річчя Дніпропетровського національного університету (1918 - 2003) : біографічний довідник / редкол.: М. В. Поляков, М. М. Дронь, В. В. Іваненко, О. О. Кочубей [та ін.]. – Дніпропетровськ : Вид-во Дніпропетровського університету, 2003. – 320 с.


   У біографічних статтях стисло відображені етапи науково-педагогічної діяльності еліти відомого вищого закладу освіти - Дніпропетровського національного університету, а саме її професури. Укладачі довідника прагнули відтворити імена всіх професорів, причетних до історії і слави університету.
   Видання підготовлено в ДНУ вперше й призначається для тих, хто цікавиться сьогоденням та історією Дніпропетровського національного університету, а також розвитком науки і освіти в Україні.

105

Пустовіт Г. П. Екологічне виховання учнів 5 – 9 класів : навчально-методичний посібник / Г. П. Пустовіт. – Кіровоград : Імекс ЛТД, 2003. – 146 с.


   У змісті навчально-методичного посібника висвітлено методологічні основи екологічного виховання учнівської молоді, теоретичні і практичні аспекти навчально- пізнавальної й дослідницької діяльності екологічного спрямування та практичної природоохоронної роботи учнів у позашкільних закладах, загальні питання організації, планування та обліку діяльності гуртків, клубів, секцій тощо, подано методики перевірки сформованості елементів екологічної культури особистості.
   Значну увагу надано розкриттю змісту, характеристиці форм, завдань та методиці організації і проведення різноманітної за змістом навчально-пізнавальної й дослідницької діяльності та природоохоронної роботи учнів. Подано орієнтовні розробки окремих тем та методик практичних занять, відповідно програмам гуртків юних дослідників природи у позашкільному закладі.
   Особливий акцент зроблено на організацію дослідницької роботи екологічного спрямування безпосередньо в природі, у процесі організації і проведення екологічних експедицій, профільних таборів юних орнітологів, на базі шкільного мікрозаказника.
   Навчально-методичний посібник розрахований на методистів, керівників гуртків позашкільного закладу, вчителів загальноосвітньої школи і студентів вищих навчальних закладів.

106    Скакальська І. Громадсько-політична діяльність Семена Жука: монографія / Ірина Скакальська. – Кременець : ВЦ КОГПІ ім. Т. Шевченка, 2006. – 160 с.

   У монографії широко використовуючи архівний матеріал, спогади, автор розповідає про життя та діяльність Семена Жука відомого громадсько-політичного діяча Волині міжвоєнного періоду XX ст., з'ясовує його роль у національно - визвольному русі українського народу.
   Книга рекомендована для вчителів, викладачів, наукових працівників, студентів, учнів та всіх, хто цікавиться історією краю.
107

Скалій О. В. Спортивний туризм : навчальний посібник / О. В. Скалій, Ю. А. Грабовський, Т. В. Скалій. – Тернопіль : ТНПУ, 2005. – 258 с.

 

   У навчальному посібнику висвітлюються основні положення і принципи спортивного туризму, його структура і завдання. Розглянуто умови проведення змагань зі спортивного туризму, спортивного орієнтування та правила проведення туристичних походів із молоддю. Посібник призначений для студентів факультетів фізичного виховання і туризму, вчителів фізичної культури та організаторів туристично-краєзнавчої роботи.

108

Ткачук М. Модерністський дискурс лірики та новел Богдана Лепкого / Микола Ткачук. – Тернопіль : ТНПУ, 2005. – 128 с.


   Розглядається поезія Богдана Лепкого крізь призму міфопоетики в контексті модерністського міфомислення кінця XIX — початку XX століття, акцентується на символістській природі поетичного моделювання світу й людини, відбиття в художньому світі лірики архетипових символів, трагічного образу України в роки Першої світової війни, стверджується, шо автор представив свій діонісійсько-есхатологічний варіант художнього міфомислення. Окремо аналізується наративна природа новелістики, мистецтво сюжеттворення і моделювання світу та людини, що засвідчує модерністську дискурсивну практику письменника.

109

Шевчук О. В. Китай між США та Росією: геостратегічні відносини : монографія / О. В. Шевчук. – Миколаїв : Іліон, 2008. – 448 с.


   Монографія присвячена порівняльному аналізу концептуальних засад та практичної реалізації зовнішньополітичних стратегій США та РФ щодо КНР. В монографії розглянуто стан системи міжнародних відносин Азійсько-Тихоокеанського регіону на рубежі кінця XX - початку XXI століття в контексті детермінуючого впливу міждержавної взаємодії США - РФ, РФ - КНР, США - КНР. Визначені сфери неспівпадання інтересів полюсів сили, їх суперництво за лідерство в регіоні. Висвітлена нестабільність регіонального балансу сил, що сприяє виникненню конфліктів, попередження яких вимагає врегулювання складних проблем, особливо возз'єднання Тайваню з Китаєм і врегулювання відносин між двома державами на Корейському півострові. Розглядаються нові напрямки міжнародного безпекового співробітництва в умовах глобалізації, можливості і межі взаємодії між США РФ та КНР.
   Монографія розрахована на науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемними пи таннями міжнародних відносин.

110 Problemy nowoczesnej edukacji: the problems of modern education. T. V / pod redakcją: Edyty Sadoskiej, Mateusza Dąsala. – Częstochowa : WSL w Częstochowie, 2015. – 227 l.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]