Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату медичних наук, доценту кафедри здоров’я людини, фізичної реабілітації  та безпеки життєдіяльності Людмилі Олексіївній Вакуленко за подаровані книги.

 

147

Масаж загальний та самомасаж: підручник / Л. О. Вакуленко, Д. В. Вакуленко, О. В. Кутакова, Г. В. Прилуцька. – Тернопіль : ТДМУ, 2018. – 380 с.


   У підручнику висвітлено сучасні погляди на зміст, класифікацію, відмінні особливості, фізіологічні механізми впливу масажу. Описано види масажу, техніку і методику виконання прийомів масажу та масажу окремих ділянок тіла, самомасажу. Висвітлено правила вибору програми, побудови і проведення процедури та курсу масажу в дорослих і дітей, біоенергетичний захист та економізацію праці масажиста, поєднання масажу з іншими методами реабілітації. Велика кількість схем, рисунків, таблиць, алгоритмів робить підручник більш доступним і зрозумілим, допоможе студентам у засвоєнні теоретичних матеріалів та практичних навичок, оволодінні правилами, методами, принципами застосування сучасних інформаційних технологій у масажі. Підготовлені авторами ситуаційні задачі з прикладами їх алгоритмічного вирішення сприятимуть удосконаленню логічного мислення студентів та вмінню застосувати інтегральну, загальну, спеціальну (фахову, предметну) компетентності в навчальному процесі та майбутній практичній діяльності.
   Підручник призначений для підготовки фахівців фізичної реабілітації першого рівня вищої освіти - бакалаврів у галузі знань “Охорона здоров’я” з навчальної дисципліни “Масаж загальний та самомасаж”. У подальшому може бути використаний при підготовці та перепідготовці магістрів (фізичних терапевтів, ерготерапевтів, лікарів фізичної та реабілітаційної медицини). Буде корисним для практикуючих лікарів, у першу чергу - фахівців сімейної медицини.

138

Медична та соціальна реабілітація / за заг. ред. І. Р. Мосули, Л. О. Вакуленко. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2005. – 402 с.

 

   В посібнику висвітлені соціально-економічні та медико-біологічні аспекти здоров'я, зміст, завдання, види, засоби, основні принципи організації та проведення медико-соціальної реабілітації осіб з тимчасовою та стійкою втратою працездатності, посадові обов'язки лікарів та медичних сестер на етапах реабілітації. Описані методи медико-соціальної реабілітації хворих терапевтичного, хірургічного, неврологічного профілів, дітей, осіб, хворих на окремі найбільш соціально значущі захворювання (потерпілі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, онкологічні захворювання, туберкульоз, зниження гостроти слуху та зору, ВІЛ-інфекція та СНІД, наркотична та алкогольна залежність). Буде корисним при підготовці молодших спеціалістів медицини, для фахівців із сімейної медицини, реабілітологів та лікарів загальної практики.

144

Основи медичної та соціальної реабілітації в медсестринстві : навчальний посібник для студентів вищ. мед. закл. I–II рівнів акредитації / Л. О. Вакуленко, І. Р. Мисула, Л. В. Левицька [та ін.] ; за заг. ред. Л. О. Вакуленко. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2016. – 444 с.


   У навчальному посібнику висвітлено соціально-економічні та медико-біологічні аспекти здоров’я, організаційні основи реабілітації, роль, місце, функціональні обов’язки медичних сестер у процесі медичної та соціальної реабілітації. Детально описано основи лікувальної фізичної культури, масажу, фізіотерапії: зміст, завдання, види, класифікація, механізм позитивного впливу, показання та протипоказання до застосування, правила підготовки і проведення процедур. Велика кількість рисунків, схем, таблиць робить посібник більш доступним і зрозумілим. Книга є продовженням навчального посібника “Медична і соціальна реабілітація”.
   Дане видання призначене для підготовки молодших спеціалістів медицини вищих медичних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з навчальної дисципліни “Медична та соціальна реабілітація”. Посібник буде корисним для лікарів та інструкторів із лікувальної фізкультури, фахівців із фізіотерапії та масажу, лікарів реабілітаційних відділень.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]