Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку заслуженому працівнику культури України, пророктору з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв Роману Мироновичу  Яціву за подаровану книгу.

 

205

Яців Р. Оленка Ґердан - Заклинська (1916-1999): життя у мистецтві : матеріали до історії українського мистецтва ХХ століття / Роман Яців. – Львів : Растр – 7, 2015. – 152 с.


   Книга присвячена життю і творчості визначної української танцівниці, хореографа, публіциста, поетеси, художниці Оленки Ґердан-Заклинської(1916-1999). Уродженка селища Жаб’є (тепер - Верховина Івано-Франківської обл.) вона вже з дитячих років захопилася танцем, спершу в його традиційних (народних) проявах, пізніше - в реформаторських концепціях хореографії Василя Авраменка, Еміля Жак-Далькроза, а також в руслі естетики та виконавської філософії визначних танцівниць першої половини XX ст. Айседори Дункан, Мері Віґман, Розалії Хлядек. Спеціалізовану освіту отримала в Празі, Львові та Відні. Першим великим її успіхом була перемога в номінації сольних танців на престижному Міжнародному фестивалі мистецького танцю в Брюсселі (1939). Після Другої світової війни проживала і працювала в Канаді (Торонто) та США (Нью-Йорк), де мала свої школи модерного танку при Українських музичних інститутах. Упродовж 1950-х - першої половини 1960-х pp. створила велику кількість авторських танцювальних «креацій», які виконувала безпосередньо на багатьох сценах Канади і США (найвідомішими з них були танкові креації «Дрібушка», «Шумка», «Колискова», «Думка-коломийка», «Римський фонтан», «Спомини з гір», «Плач Ярославни», «Княжі гагілки», «Стратосферний танець», «Циганське кохання» та інші). Залишила вагомий слід в історії українського та світового танцювального мистецтва (так званого «виразового танку») періоду пізнього модернізму.
   В статусі хореографа підготувала велику кількість своїх учениць в середовищі юнацтва і молоді. Створені нею колективи з програмами «Гагілок», «В’язанок гагілок-веснянок» виступали під час великих турне містами Канади і США. Крім виконавства та хореографії Оленка Ґердан-Заклинська опублікувала цілий ряд статей з різних питань модерного танцю та мистецької освіти, нарисів про діячів українського театру, а також книгу авторської поезії «Ритми полонин» (Нью-Йорк, 1964). Закінчивши мистецьку студію Л. Р. Кузьми в Нью-Йорку займалася малярською і графічною творчістю, брала участь у виставках під егідою Об’єднання Мистців Українців Америки. Відійшла у Вічність 23 січня 1999 р. на 83 році життя, а похована на кладовищі американського міста Редінг, штат Пенсильванія (Reading, Pennsylvania). Залишила за собою велику творчу спадщину, сильну тугу за рідною Україною і справжню естетичну загадку.
   Книга містить розширений монографічний нарис про мисткиню, добірку її статей про філософію танцю, хореографію, про визначних майстрів сцени, а також вибране з поетичної та малярської творчості. У додатку друкуються найбільш значимі публікації сучасників про тріумфальну славу Оленки Ґердан-Заклинської, про специфіку її творчого феномену. Для хореографів, істориків музичного, образотворчого мистецтва, культурологів, шанувальників української мистецької культури. Може використовуватись як посібник для педагогів і студентів профільних мистецьких закладів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]