Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку  кандидату географічних наук, доценту, доктору географічних наук, завідувачу кафедри фізичної географії  Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Сергію Володимировичу Міхелі за подаровані книги.

 

254

Міхелі С. В. Українське ландшафтознавство: витоки, становлення, сучасний стан : монографія / С. В. Міхелі. – Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2014. – 416 с.


   У монографії представлена цілісна концепція процесу становлення і розвитку ландшафтознавства в Україні, розкриті теоретико-методологічні основи і методика його дослідження. Запропонований новий варіант періодизації історії становлення українського ландшафтознавства, здійснений поетапний, проблемно-хронологічний аналіз еволюції ландшафтознавчих ідей в Україні. Виявлені витоки, а також закономірності і рушійні чинники зародження, становлення, утвердження і сучасного розвитку українського ландшафтознавства.
   Монографія призначена для науковців, викладачів, студентів та аспірантів географічних спеціальностей вищих навчальних закладів України, а також студентів інших спеціальностей, які вивчають навчальну дисципліну “Ландшафтознавство”.

253

Міхелі С. В. Становлення і розвиток українського ландшафтознавства : автореф. дис. на здоб. наук. ступ. доктора геогр. наук : 11.00.01 – фізична географія, геофізика і геохімія ландшафтів / Міхелі Сергій Володимирович ; Київський національний університет ім. Т. Шевченка. – Київ, 2016. – 40 с.


   У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми створення цілісної концепції процесу становлення і розвитку українського ландшафтознавства. Розроблено теоретико-методологічні принципи і методику дослідження, обґрунтовано періодизацію історії розвитку ландшафтознавства в Україні. Здійснений поетапний, проблемно-хронологічний аналіз, поле якого склали хронологія основних подій, домінуючі напрями досліджень, концептуальна база, методичний апарат, понятійно-термінологічна система, найбільш цитовані публікації, ландшафтознавчі центри і школи, взаємозв’язки з іншими науками, зарубіжні аналоги. Виявлено основні віхи становлення і розвитку українського ландшафтознавства як наукової і навчальної дисципліни, тенденції, рушійні чинники (зовнішні і внутрішні) і послідовність виникнення і розв’язання наукових проблем, розкрито зміст, структуру і закономірності формування концептуально-методичного апарату, роль наукових центрів, шкіл і окремих вчених України в розв’язанні наукових проблем у процесі становлення і розвитку українського ландшафтознавства.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]