Висловлюємо щиру подяку першому проректору ТНПУ ім. В. Гнатюка, доктору педагогічних наук, професору Григорію Васильовичу Терещуку за подаровані бібліотеці книги.

 

410

Тернопільські біологічні читання = Ternopil Bioscience - 2018 : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 20-річчю заснування Голицького біостаціонару ТНПУ ім. В. Гнатюка, 19–21 квіт. 2018 р., Тернопіль / редкол.: Н. М. Дробик, М. М. Барна, В. В. Грубінко [та ін.] ; Тернопільський нац. пед. ун-т ім. В. Гнатюка. - Тернопіль : Вектор, 2018. - 203 c.

 

 У матеріалах висвітлені результати наукових досліджень з проблем біорізноманіття та шляхів його збереження, еволюційної морфології та фізіології організмів, молекулярно-генетичних і фізіолого-біохімічних особливостей адаптації організмів та єкотоксикології, генетики екології та біотехнології, методики навчання природничих дисциплін у середній та вищій школі, історії сучасної біології.

 

411

W cieniu akcji "Wisla". Ukraincy we wspolczesnej Polsce / red. M. Melnyk. - Olsztyn : Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego, 2008. - 220 s.

 

 

 

 

 

412

Кузьменко В. В. Формування наукової картини світу учнів: від витоків до сьогодення : монографія / В. В. Кузьменко. - Херсон : РІПО, 2007. - 600 с.

 

 У монографії на основі аналізу архівних матеріалів, наукової, навчально-методичноі літератури та інших джерел проаналізовано можливості формування в підростаючого покоління наукової картини світу в різні історичні періоди; доведено, що в процесі становлення системи освіти України та розвитку науки наукова картина світу набувала особливо важливого значення як для розвитку суспільства, так і для становлення кожної особистості; обгрунтовано, що провідна роль у формуванні в учнів наукової картини світу належить загальноосвітній школі.
  Монографія розрахована на науковців, педагогів-практиків, студентів та інших працівників освітньої галузі.

413

Кравчук Л. В. Політологія: cемінар : інформативні дослідження. Проблемні дослідження. Практичні дослідження. Теоретичні дослідження. Терміналій / Л. В. Кравчук. - Тернопіль : ІЕП, 2004. - 166 с.

 

  Даний посібник охоплює основний спектр політики, політичних відновим, та їх роль і функції в суспільстві. Поетапно викладено основні напрямки становлення політології як науки, а також актуальні питання сучасної суспільно-політичної думки. За структурою і змістом відповідач програмним вимогам з курсу політології.

  Послужиться у користуванні студентам та викладачам вищих навчальних закладів.

414

Коріненко П. С. Новітня історія країн Європи та Америки (1918–1945 рр.). / П. С. Коріненко. - Вид. 2-ге випр. і доповн. – Тернопіль : Астон, 2003. - 384 с.

  

  Цей посібник є спробою опублікувати курс лекцій, який читається для студентів історичного факультету Тернопільського державного педагогічного університету ім. В. Гнатюка протягом останніх років. У ньому висвітлюються найважливіші події новітньої історії країн Європи та Америки (1918-1945 рр.). Головну увагу приділено розкриттю геополігичних змін у світі внаслідок Першої світової війни; політичним рухам і міжнародним відносинам у міжвоєнний період. Окремі теми присвячені аналізу економічного і соціально-політичного становища країн Європи та Америки, зовнішньополітичній діяльності їх урядів. В темі “Друга світова війна” розкриваються її причини, характер та наслідки для народів Європи та Америки.
  Посібник підготовлений з врахуванням поглядів і концепцій відомих сучасних вітчизняних і зарубіжних істориків. Ним можуть користуватися студенти історичних факультетів університетів, вчителі середніх шкіл, усі, хто цікавиться проблемами історії XX століття.

415

Studia Medioznawcze Media Studies. Nr. 1 (20) / red. Nauk. M. Zaremba. – Warszawa : ASPRA-JR, 2005. – 156 s.

 

 

416

Forum Politologiczne. Tom 8. Współczesny Daleki Wschód w stosunkach międzynarodowych – rywalizacja i mocarstwowość / pod red. Degefe Kebede Gemechu. – Olsztyn : Instytut Nauk Poliycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 542 s.

417

Мамус Г. М. Художнє проектування та виготовлення костюма : навчальний посібник / Г. М. Мамус, Г. В. Терещук, С. П. Павх. - Тернопіль : ТНПУ ім.. В. Гнатюка, 2017. - 120 с.

  

  Відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів зі спеціальності 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології) запропоновано структуру та зміст лекційних та лабораторних занять з елективного навчального курсу «Художнє проектування та виготовлення костюма». Посібник охоплює тематичний план, характеристику змісту лекцій, тематики навчально-дослідних завдань та питання для самоконтролю студентів.
 Матеріали посібника також можна використовувати у процесі проходження педагогічної практики, виконання курсових робіт з дисциплін швейного виробництва та магістерських робіт.
  Рекомендовано для студентів усіх форм навчання за спеціальністю 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології). Посібник можуть використовувати також вчителі трудового навчання та технологій, викладачі та навчальні майстри професійно-технічних училищ швейного профілю.

418

Ткачук М. П. Лірика Івана Франка : до 150-річчя від дня народження І. Франка : монографія / М. П. Ткачук ; передм. А. Толстоухова. - Тернопіль ; Київ : Світ Знань, 2006. - 296 с.

  

  У книзі висвітлюється дискурсивна практика Івана Франка-лірика. По-новому розглядається онтологія творчості митця, художня картина світу, пропонується цілісний аналіз таких збірок поета, як «Балади і розкази», «З вершин і низин», «Зів’яле листя», «Мій Ізмарагд», «Із днів журби», «Semper tiro», «Давнє і нове», «Із літ моєї молодості». Висвітлюється суб’єктна організація текстів, наявність у поетичному творі декількох суб’єктів, зокрема «Ausstrahlungen des Ichs» («Я-випромінювального» і «Я-випромінюваного»), структура ліричного героя-екзистенціала. Проаналізовано замовчувані вірші із циклів «Жидівські мелодії», «Україна», в яких поет порушував питання державності українського народу.  На цій основі окреслюється поетична індивідуальність І. Франка, характер його модерністського дискурсу і внесок поета в розвиток української та європейської лірики епохи.
  Для студентів-філологів, учителів-словесників, широке коло читачів.

419

Кравчук Л. Нариси з історії української духовності. Особи та погляди : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Л. Кравчук, С. Кравчук. - Тернопіль : Лілея, 2007. - 268 с. 

 

  Навчальний посібник «Нариси з історії української духовності. Особи та погляди» розкриває особливості становлення та змісту національної духовної культури через характеристику теоретичної і практичної діяльності провідних діячів української історії. Зберігаючи хронологічний принцип викладу матеріалу, автори посібника акцентують думку про окремішню значимість і специфіку впливу кожної історичної особи на духовний розвиток національної спільноти.
 Рекомендується вчителям та учням загальноосвітніх шкіл, викладачам та студентам гуманітарних спеціальностей виїцих навчальних закладів. А також всім, хто цікавиться проблемами духовної культурної спадщини.

420

Кравчук Л. В. Суспільно-політичні та соціально-економічні трансформації на Тернопільщині (вересень 1939 – червень 1941 рр.) : монографія / Л. В. Кравчук. - Тернопіль : ТДМУ, 2017. – 600 с.

  

  У монографії на основі аналізу раніше не відомих і не використаних літературних джерел, статистичної інформації та інших фактологічних матеріалів висвітлено соціально-економічні та суспільно-політичні трансформації на території Тернопільщини в період вересня 1939 - червня 1941 рр.
  Зберігаючи хронологічний принцип викладу матеріалу, автор акцентує увагу про особливу значимість регіону в міждержавних стосунках і специфіку впливу трансформаційних процесів радянської тоталітарної системи на соціально-економічне та суспільно-політичне життя краю й наслідки, що були спричинені сталінською політикою у подальшому розвитку області.
 Рекомендується викладачам та студентам гуманітарних спеціальностей вищих навчальних закладів, науковцям і краєзнавцям, а також усім тим, хто цікавиться новітньою історією України, проблемами становлення і розвитку Тернопільщини у зазначений період.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]