Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

 

534

Андрусяк І. Часниковий сік: поезії / Іван Андрусяк. – Київ : Факт, 2004. – 128 с. – (Зона Овідія).


   Поет Іван Андрусяк у своїй новій книжці «Часниковий сік» відчитує «час теперішній крізь овид часу вічного», додаючи «бодай дещицю здорового часникового духу» в постмодерну стихію смогу й міазмів. Позначене аванґар-довим художнім мисленням, його письмо базується на класичних традиціях української поетики.
   До розділу «Овид» увійшли вибрані вірші періоду легендарної «Нової дегенерації» та знакових попередніх збірок автора «Отруєння голосом», «Шарга», «Повернення в Галапагос», «Дерева і води».

456

Андрушків Б. Метенів – дорога додому / Богдан Андрушків. – Тернопіль : Паляниця В. А., 2017. – 414 с.


   У цій художньо-публіцистичній книзі на прикладі села Метенів розкрито історико-краєзнавчі аспекти розвитку пересічного населеного пункту, досвід господарської діяльності, ведення аграрних реформ. Автор висвітлює процес національного відродження, впровадження нових традицій в умовах Галицько- Подільського краю.
   Видання стане у пригоді не лише господарникам, віруючим, а й краєзнавцям, історикам та релігійним пропагандистам нашої молодої держави, працівникам органів державної влади, місцевого самоврядування.

535 Вінграновський М. Губами теплими і оком золотим: поезії / Микола Вінграновський. – Київ : Радянський письменник, 1984. – 64 с.
536

Гончар О. Бригантина: повість / Олесь Гончар. – Київ : Радянський письменник, 1973. – 296 с.


   Повість Олеся Гончара "Бригантина" - це щире, високохудожнє слово письменника про вчителів, які виховують трудних дітей, про виноградарів, котрі в гарячих пісках півдня України вирощують зелені пагони плодоносної лози, перетворюючи степ, і в праці самі стають красивішими, багатшими душею. Головний герой повісті - Порфир Кульбака, хлопець розбишакуватий, схильний до ексцентричних вчинків, але вгадується в ньому, видиться, як у криниці дно, чутливе серце, у хлопцеві закладені сили, котрі свідчать, що може вирости з нього гарна, сповнена жаги до праці й добра людина. І як виноградарі любовно й невсипно плекають зелену лозу в сухих пісках, так вчителі турботливо, сердечно ростять дітей справжніх громадян Країни Рад.

499

Гризун А. Озимина: вірші та поеми / Анатолій Гризун. – Суми : Мрія-1, 2005. – 112 с.


   Збірка віршів та поем Анатолія Гризуна “Озимина” - це водночас значний доробок нових творів, так і його мандри в молодість, звідки поклик; юнацькі вірші чи їхні фрагменти; колись друковані речі постають в оновлен редакціях, без спотворень і купюр.
   Образний лад цієї збірки продовжує регістр попередніх книг: масі філософічність письма, щедру метафорику, ритмічну та римову новизі суґестію.
   Збірка "Озимина", певною мірою підсумхова, адресована найширші колам шанувальників поезії.

500

Загнітко А. Шляхами слова: розповіді за сторінками авторської програми «Мово рідна, слово рідне…» (1989-1999 рр.) / Анатолій Загнітко. – Донецьк : ДонНУ, 2009. – 339 с.


   Зібрано матеріали авторської програми «Мово рідна, слово рідне» (1989-1999 рр.), що не ввійшли у книжку «Слово у душі - душа у слові» (Донецьк: Академія, 1997. -434 с.).
   У діалогах та власнс-авгорських міркуваннях відображено особливості мовленнєвої ситуації на Донеччині та в Україні, уміщено цікаві факти з життя славетних людей, з’ясовано специфіку рідного слова у нашому житті, иростежено засоби мовного впливу на носіїв мови, визначено напрями видозміни вживання української мови в різних сферах.
   Видання буде корисним викладачам вишів і дослідникам рідного слова, журналістам і лекторам, учням і учителям, студентам та акторам, політичним діячам і літераторам-початківцям, шанувальникам рідного слова і культурологам.

537

З облоги ночі: збірник невільничої поезії України 30-80 рр. / упор. М. О. Самійленко. – Київ : Український письменник, 1993. – 493 с.


   Автори цього збірника поети трагічної долі, політв’язні всіх ешелонів: єжовських, беріївських, брежнєвських... Твори, що складають це видання, писані в неволі: по тюрмах, концтаборах, засланнях. З поданих тут біографічних довідок читач дізнається, хто з них там вижив, а хто й ні.
   Цих авторів різних десятиліть об’єднує одне: боротьба з тоталітаризмом, боротьба за волю людини і народів Радимо читачам починати знайомство з цим збірником через «Післямову» Зіновія Красівського вона глибоко і яскраво висвітлює долю людини, поневоленої тиранією.

559

Київ і слов'янські літератури: збірник / упорядник Деян Айдачич. – Київ : Темпора, 2013. – 432 с.

 

   «Київ і слов’янські літератури» – це збірник художніх та літературно-критичних текстів, присвячених Києву та довколакиївським дискурсам. Серед авторів відомі письменники та літературознавці – українські та закордонні. Топос Києва досліджується від найдавніших часів до сьогодні.

510

Колективізація і голод на Україні 1929-1933: збірник документів і матеріалів / редкол.: С. В. Кульчицький, Б. В. Іваненко, Ю. Ю. Кондуфор, П. С. Сохань [та ін.]. – Київ : Наукова думка, 1992. – 736 с.


   У збірнику документів висвітлюються процеси, що відбувалися в українському селі в ході здійснення насильницькими методами суцільної колективізації і призвели до голодомору 1932-1933 р.
   Для істориків, викладачів і студентів вузів, краєзнавців, всіх, хто цікавиться історією народу України.

538 Малишко А. Рута: книга лірики / Андрій Малишко. – Київ : Радянський письменник, 1966. – 128 с.
575


Наш Лукаш: до 90-річчя від дня народження Миколи Лукаша : у 2 кн. Кн. 1 / упоряд. Л. Череватенко. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2009. – 640 с.


   У першій книзі зібрано важливі достовірні матеріали про великого українськогоперекладача, письменника, лексикографа Миколу Лукаша (19191988). Значне місцепосідають спогади земляків-кролевчан близьких родичів, сусідів,однокласників. Неабиякий інтерес становлять свідчення ровесників, що разом ізним пережили роки німецької окупації. Не менш цікавими є розповіді про важкийхарківський період і про Лукашеве тріумфальне входження в літературу. Спогадиколег дають виразне уявлення про те, як саме з'явилися український «Фауст»,український «Декамерон», український «Дон Кіхот» і як зустріли появу цихшедеврів сучасники, в тому числі колеги. Значна кількість наведених спогадівдрукується вперше.
   Видання розраховано передусім на викладачів, студентівгуманітарних факультетів, а також усіх тих, кому небайдужими є краснеписьменство, українська культура, українство взагалі.

539 Олійник Б. У дзеркалі слова: поезії / Борис Олійник. – Київ : Молодь, 1981. – 80 с.
561

Ониськів М. Автографи. Бібліографія. Вибране… / Михайло Ониськів. – Тернопіль : Джура, 2012. – 732 с.


   У книжці під однією обкладинкою    зібрано все краще, що вилущене із соняха творчого доробку відомого поета і краєзнавця, журналіста і літературного пошуковця та громадського діяча упродовж п'ятдесяти літ його невтомної праці на Вінниччині, Буковині, Прибалтиці і Тернопіллі і котре певною мірою дає ключ до розуміння реалій, в яких довелося жити і творити його поколінню. Книга пересипана рідкісними фотосвітлинами, окремі з яких публікуються вперше. Автор буде вдячний усім, хто дочитає цей томик до кінця.

423

Рихло П. Шібболет: пошуки єврейської ідентичності в німецькомовній поезії Буковини / Петро Рихло. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2008. – 304 с.


   Шібболет – гебрайське поняття, запозичене з біблійної Книги Суддів (12:4-6). Там воно означає словесний розпізнавальний знак, своєрідний пароль, за яким відрізняють своїх від чужинців. Так зветься також один з найвідоміших віршів Пауля Целана, в якому це слово є символом приналежності до табору гнаних і переслідуваних. Шібболет – це немовби диференційний код людської свідомості, носій національної та мовно-культурної ідентичності. Книга літературознавця й перекладача Петра Рихла присвячена пошукам єврейської ідентичності в німецькомовній ліриці Буковини, де ця проблема нерідко набувала не тільки художньо-естетичного, але й екзистенційного значення.

560

Рожко В. Тарас Шевченко і Волинь: до 200-річчя народження Національного Пророка України 1814-2014 рр. / Володимир Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2012. – 184 с.


   Нове дослідження Володимира Рожка присвячене темі, яка довгий час вважалася доволі дискусійною. Адже московські, промосковські комуністичні і посткомуністичні «шевченкознавці» уперто відкидали пам’ятні місця Волині, в яких, на їх думку, поет не побував: Берестечко, Вербка, Секунь тощо – й іменували тих, хто насмілювався стверджувати протилежне, мало не невігласами.
   Про кожне велике й мале місто, містечко, село на історичній Волині, яке відвідав Великий Кобзар під час своєї наукової подорожі, Володимир Рожко розповідає, посилаючись не лише на поетичні чи прозові твори поета, його художні полотна, а на неспростовні архівні документи, спогади свідків тощо.
   Книга розрахована на викладачів і студентів, учнів і вчителів, усіх, хто прагне глибше пізнати творчість Тараса Шевченка, історію рідного краю, місце Волині в історії культури, літератури, мистецтва, православ'я України.

501

Савчук В. Триесірний Ґеньо з Трої: сатирична поема на взір «Енеїди» / Василь Савчук. – Тернопіль : Тернограф, 2018. – 228 с.


   Написана "під «Енеїду» сатирична поема В.Савчука через призму сміху прослідковує шлях життя допитливого правдошукача у «Триесірі» - тобто у колишньому есесесері.
   Головний герой - Ґеньо - також стас свідком і учасником розпаду «імперії Зла» та активним подвижником творення нового світу і рідної Раїни. Багато чим солоним і гірким доводиться йому «поласувати» - «з посудин різних кашку їсти», дискутувати із царицею Сівіллою, надихнутися святим дідусем при райській брамі, щоб... Втім, про це кожен дізнається, коли прочитає твір.

502 Сорока П. Дерево над водним потоком: денникова проза / Петро Сорока. – Тернопіль : Астон, 2012. – 80 с.
540

Сорока П. Емма Андрієвська: літературний портрет / Петро Сорока. – Тернопіль : Старт Софт, 1998. – 240 с.


   Монографічне дослідження присвячене творчості однієї з найобдарованіших сучасних письменниць модерного спрямування.
   В полі зору автора поетичні збірки «Поезії», «Народження ідола», «Риба і розмір», «Кути опустінь», «Первні», «Базар», «Каварня», «Пісні без тексту», «Знаки. Тарок» та інші.
   Окремий розділ присвячено малій та епічній прозі письменниці, зокрема її творам - «Герострати», «Роман про людське призначення», «Роман про добру людину».
   У розділі «Метафори в кольорі» зроблено спробу проникнути у складний внутрішній світ малярських робіт Емми Андієвської.
   Книга розрахована на викладачів вузів, студентів-філологів, вчителів-словесників і всіх, хто цікавиться розвоєм рідної культури.

424 Сорока П. Перед незримим вівтарем: денники / Петро Сорока. – Тернопіль : СорокА, 2008. – 296 с.
503

Спогади про Івана Франка / Упоряд. М. Гнатюк. – 2-ге вид., доп, перероб. – Львів : Каменяр, 2011. – 813 с.


   У виданні найбільш повно, в порівнянні з попередніми збірниками, представлено спогади широкого кола громадських і культурних діячів Західної України й Наддніпрянщини кінця XIX - початку XX століття, рідних, близьких і знайомих Івана Франка, у яких міститься багатий і цікавий матеріал про життя та діяльність великого Каменяра.

541

Стус В. Вікна в поза простір: вірші, статті, листи, щоденникові записи / Василь Стус. – Київ : Веселка, 1992. – 264 с.


   Із віршів, щоденникових записів, епістолярної спадщини Василя Стуса, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка (посмертно), постане перед читачем повнокровний образ полум’яного сина України, Поета страдницько'і долі, який завжди йшов шляхом правди і заплатив за це життям. За словами сина В. Стуса, «від постійної граничної вимогливості до себе значний максималізм його оцінок, особливо в період 19811985 рр. Оцінок часто не виправданих, занадто різких, але завжди справедливих за вищим, «бетговенським» рахунком: митець кидає виклик цілому світу, мусить ламати встановлені канони й витворювати власний, ні на що не схожий світ, і коли творцю вдається зберегти при цьому «чисту й безгрішну душу» він Людина, Митець, Бог,бо першопочаток його розуміння світу лежить у ньому».

512

Тинченко Я. Українські збройні сили: березень 1917 р. – листопад 1918 р. (організація, чисельність, бойові дії) / Ярослав Тинченко. – Київ : Темпора, 2009. – 480 с.


   Книга являє собою дослідження історії збройних сил України 1918— 1919 pp.: їх створення, участь у бойових діях, формування окремих військових частин. Видання розраховане на істориків, студентів гуманітарних факультетів, усіх, хто цікавиться історією України початку XX ст.

425

Белый А. Избранная проза / Андрей Белый. – Москва : Советская Россия, 1988. – 464 с.


   В сборник известного русского поэта Андрея Белого вошли роман "Серебряный голубь", статья об А.Блоке и воспоминания, обращенные к началу XX в.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]