Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату географічних наук, асистенту кафедри географії та методики її навчання Петрові Михайловичу Дем’янчуку за подаровані книги.

 

507

Геологічна будова, палеогеографія та геологічні пам’ятки Тернопільської області: навчальний посібник / Й. М. Свинко, П. М. Дем’янчук, О. В. Волік, С.В. Гулик. – Тернопіль : ТНПУ, 2018. – 228 с.


   У книзі на науковій основі охарактеризовано основні риси геологічної будови, палеогеографії та геологічні пам'ятки Тернопільської області.
   Для широкого кола читачів, студентів, учителів, учнів старших класів, краєзнавців і туристів.

508

Геологія міста Тернополя та його околиць: інженерно-геологічний та екологічний аспекти / Й. М. Свинко, П. М. Дем’янчук, О. В. Волік, С.В. Гулик, Б. Б. Гавришок. – Тернопіль : Осадца Ю. В., 2017. – 84 с.


   У книзі на науковій основі охарактеризовано основні риси геологічної будови міста Тернополя та його околиць. Розкрито антропогенний вплив на геологічне середовище, що в свою чергу призводить до порушення стану відносної рівноваги між компонентами геологічного середовища і викликає активізацію сучасних геологічних процесів (суфозії, зсувів, обвалів, карсту), які нерідко становлять значну небезпеку для людей (руйнування будинків, провалля на дорогах та ін.). Наголошується, що назріла нагальна потреба у проведенні детального інженерно-геологічного картування міста, бо господарська діяльність людини уже не лише прискорює численні природні процеси, але й може призвести до катастрофічних явищ і людських жертв.
   Для широкого кола читачів, працівників комунальних господарств.

509

Регіональна фізична географія поверхні землі в 3-х частинах. Ч.ІІІ : Суходільна поверхня землі (Африка. Австралія. Антарктида. Південна Америка. Північна Америка) : посібник для студентів географічних спеціальностей вищих навчальних закладів /  Д. Ковалишин, П. Дем’янчук, М. Сивий, С. Гулик, Б. Гавришок, О. Волік. – Тернопіль : ТНПУ, 2018. – 568 с.

   В посібнику охарактеризовано суходільну поверхню Землі (материки). Подано зокрема їх загальну фізико-географічну характеристику: географічне положення, розміри, форму, історію відкриття та дослідження, головні етапи формування природи, тектоніку, геологічну булову й корисні копалини, особливості рельєфу, клімату, внутрішні води, рослинний і грунтовий покриви, тваринний світ, людність, проблеми охорони природи, а також регіональний огляд материків, згідно з авторським поділом їх на окремі географічні одиниці (тіла).
   Для студентів, викладачів географічних спеціальностей вищих навчальних закладів, фахівців у галузі природничих наук, усіх, хто цікавиться природою нашої планети.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]