Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку видавництву "Дуліби" за подаровані книги в кількості 27 одиниць.

 

340

Антропологія простору : збірник наукових праць у 4 т. Т. 1 : Культурний ландшафт Києва та околиць / наук. ред. Марина Гримич. – Київ : Дуліби, 2016. – 316 с.

 

   Перший том наукового видання \"Антропологія простору\" присвячений культурному ландшафту Києва та київських околиць. В ньому зібрано статті про окремі сегменти столиці та її приміської зони в історичній динаміці. Одни з розділів  містить статті про теоретичні та методологічні засади антропологічної урбаністики, досліджень  щодо ролі антропогенного чинника в довкіллі, процесів урбанізації і руралізації, взаємодії сакрального та світського ландшафтів, ментальних карт тощо.

341

Борщевський С. Рік російської міфології / Сергій Борщевський. – Київ : Дуліби, 2016. – 288 с. – (Великі містифікації).


   Книга відомого українського дипломата, перекладача, публіциста та автора епіграм Сергія Борщевського – це підбірка коротких та влучних нарисів, які розкривають суть примітивної міфології, яку творить протягом багатьох століть російська пропагандистська машина. Тексти подаються у календарній, але не хронологічній послідовності й містять влучні, іронічні й історично достовірні сюжети на такі теми: гени тоталітаризму, за колючим дротом соцтабору, європейський дух і кремлівський сморід, всевидюче око імперії, канонічні території Кремля, життя в абсурді, «і хлопчики скривавлені в очах», цивілізаційна прірва, позірна велич Московії, демократизація буцегарні, «в Радянськім Союзі ти щастя знайшла», як «третий Рим» уподобав Крим, комуністична солідарність з царатом, убивство як подвиг, грабунок як стан душі, п’яний чад загарбництва, мовознавство окупантів, як партія та синод дбали про народ, не жди сподіваної волі, соціалізм з нелюдським лицем, імперія forever?, «відлига» у вічній мерз[л]оті, хапальний рефлекс, двоголове безголов’я та ін.

342

Гордієнко Я. Errare humanum est: 50 нарисів з українського примарознавства / Яків Гордієнко. – Київ : Дуліби, 2016. – 210 с. – (Великі містифікації).

 

   Видання п’ятдесяти нарисів Якова Гордієнка з українського «примарознавства» “Errare humanum est” (з лат. – Людині властиво помилятись), відкриває нову науково-популярну, або як зараз модно казати, нон-фікшн серію видавництва «Дуліби» «Великі містифікації». Метою книжки не є благородна і водночас безнадійна боротьба з міфами і тим більше не висміювання помилкових уявлень – адже кожен має право вірити у що хоче, навіть у цілковиту нісенітницю. Але науковці так само мають право на те, щоб їхня позиція, підкріплена документами та незаперечними фактами, отримала широке розповсюдження і стала загальним надбанням. 

343

Гримич Віль: вибрані твори в 3-х т. Т. 1: Шевченкознавство. Історія зарубіжної літератури та культури / наук. ред. М. Гримич. – Київ : Дуліби, 2015. – 520 с.


   До першого тому тритомного зібрання творів видомого українського перекладача з багатьох, в їх числі рідкісних мов, лауреата премії імені Максима Рильського, Почесного члена Словенської академії наук та мистецтв. бойового офіцера Другої світової війни Віля Гримича увійшли наукові та літературно-критичні праці автора з шевченкознавства та історії зарубіжної літератури й культури.

344

Гримич М. Антропологія війни. Case study: Дивізія "Галичина" / Марина Гримич. – Київ : Дуліби, 2017. – 256 с.

 

   “Армія – це команда. Вона їсть, спить і воює як команда”. Ці слова належать генералу Другої світової війни Джорджу Паттону. Власне з цього, суто антропологічного погляду розглянуто в монографії д.істор. наук М. Гримич повсякденне життя, культурні та ритуальні практики та поведінкові моделі українського військового з’єднання, що воювало в роки Другої світової війни на боці Німеччини, – дивізії “Галичина”.

345

Гримич М. Життя під піньорами: культурний ландшафт українських поселень у Бразилії : до 125-ліття поселення українців у Бразилії / Марина Гримич. – Київ : Дуліби, 2016. – 704 с. – (Історична етнологія).


   «Під піньорами» – це перша докладна наукова монографія узагальнюючого характеру про історію та культуру сільського населення Бразилії українського походження. Праця написана за польовими матеріалами авторки, зібраними під час двох науковх експедицій, місцевої періодики, місіонерської літератури, бразильських публікацій наукового характеру. Хронологічний період – від іммігрантських та піонерських часів (кінець XIX ст.) до сучасності. Історико-культурний матеріал подається в історичній динаміці.

346

Гримич М. Магдалинки: роман / Марина Гримич. – 2-ге вид., переробл. – Київ : Дуліби, 2016. – 240 с. – (4 Е)

 

   Четверо подруг у всіх невдачах свого особистого життя звинувачують «Сірожу» Драгомарецького, колишнього однокласника, а нині – високого посадовця. Вони створюють таємне товариство Магдалини, першою заповіддю якого є іґнорація чоловіків. Але одного весняного дня Магдалинки, а також їхній друг Ростик, прийнятий до товариства, отримують анонімний подарунок – путівки та авіаквитки до Париж. Тож інтрига почалася...

347

Гримич М. Мак червоний в росі…: роман / Марина Гримич. – 2-ге вид., переробл.. – Київ : Дуліби, 2016. – 192 с.


   Це роман про покоління «світлого смутку і обережної радості» – людей, народжених в 1960-х роках, в очах яких “тепле літо цвіло” і водночас у чиїх грудях «зяяла діра». Дія відбувається у колі сучасних інтелектуалів, яких об’єднують заплутані особисті стосунки, спогади про дитинство та юність у радянському Києві. Друзі здійснюють подорож до місць “хронотопних зламів”, і в Чорнобильській зоні їм вдається позбутися того, що їх давно мордувало.   
   Оповідь ведеться під супровід ностальгійних «мельодій» 1960-х, до речі, рядки з пісні «На долині туман», дали назву роману.

348

Гримич М. Острів Білої Сови / Марина Гримич.  – Київ : Дуліби, 2010. – 160 с. – (Склянка крові з льодом).


   Загадкова історія, що відбулася з допитливою українкою на острові в Північній Атлантиці.
   Дія відбувається на острові в Північній Атлантиці, в рибальській спільноті, де всі мешканці вірять в привида, від якого начебто народилося мало не половина населення. Чи можуть дівчата вагітніти від привида?  Всі мешканці маленького канадського рибальського селища не бачать  у цьому нічого дивного.  Проте новоприбула українка , не позбавлена допитливості й винахідливості, береться розслідувати цю загадку.

349

Гримич М. Second life (Друге життя): роман / Марина Гримич. – Київ : Дуліби, 2010. – 162 с. – (Déjà vu).

 

   Герой дещо єретичного роману - майже бездоганний чоловік з високим IQ, здоровим ставленням до життя і легкою рукою - опиняється на \"тому світі\", перебування на якому ламає всі існуючі в \"цьому світі\" стереотипи і міфи. Щоправда, часом виникає сумнів, чи той простір, куди потрапляє головний герой, не є насправі віртуальним.

350

Климаш Р.-Б. Українська народна культура в канадських преріях / Роберт-Богдан Климаш. –  2-ге вид. – Київ : Дуліби, 2013. – 322 с.


   Книга належить перу визначного канадського науковця, доктора фольклористики Роберта-Богдана Климаша. Це є перше в Україні видання про народну культуру українців, що оселилися в ХІХ - на початку XX ст. в західній Канаді і стали там фармерувати. За кілька десятиліть вони витворили своєрідну українсько-канадську регіональну субкультуру, яка поповнила загально-український культурний фонд такими унікальними явищами, як українське кантрі, іммігрантський гумор, макаронічна говірка half-напів, усні народні оповідання про піонерську добу, новотвори народної пісенності. Книга містить велику добірку українсько-канадського фольклору.
   Призначається як для науковців гуманітарних і суспільних дисциплін, для студентів історичних та філологічних факультетів, а також для широкого кола читачів.

351

Назаралієв Ж. Фатальні маршрути: нотатки лікаря-нарколога про зустрічі з поліцією, наркоділками, хворими, медиками, політиками на п’яти континентах / Женішбук Назаралієв. – Київ : Дуліби, 2006. – 480 с.

 

   «Фатальні маршрути» – це захоплююча книга відомого у всьому світі киргизького лікаря-нарколога Женішбека Назаралієва. Автор побував у найнебезпечніших куточках Землі – в місцях легального й нелегального нарковиробництва і на шляхах наркоперевезень, на власні очі побачив, яку страхітливу загрозу суспільству становить наркобізнес, вивчив історію використання наркотичних засобів у традиційних культурах. У книзі, окрім подорожних нотаток, записані розмови Назаралієва з лікарями-наркологами усього світу про їхній власний досвід і методику лікування наркозалежних хворих, перемовини з поліцейськими, які ознайомили автора зі своїми поглядами на проблеми боротьби з наркомафією, діалоги з філософами, священнослужителями різних віросповідань, а головне – чесно сказано про масштаби загрози наркоманії суспільству.

352

Народна культура українців: життєвий цикл людини у 5-ти т. Т.1: Діти. Дитинство. Дитяча субкультура / наук. ред., упор. М. Гримич. – 2-ге вид., переробл. і доповн. – Київ : Дуліби, 2016. – 408 с.

 

   Перший том п'ятитомного наукового видання «Народна культура українців. Життєвий цикл людини» присвячений антропології та етнографії дитинства і дитячій субкультурі. Призначається для науковців гуманітарних і суспільних дисциплін, студентів гуманітарних факультетів, широкого кола читачів, любителів українських старожитностей.

 

   Подаровано 5 томів.

 353

 Осташ І. Парламентська дипломатія: збірник статей, виступів, інтерв’ю / Ігор Осташ. – Київ : Вета, 2007. – 252 с.

 

   У збірнику подано статті, виступи і інтерв'ю Ігоря Осташа, який присвятив свою дванадцятирічну діяльність у Верховній Раді України зовнішній політиці. Автор Надзвичайний і Повноважний посол України в Канаді розкриває механізм роботи парламентської дипломатії.

 354

Поле: збірник наукових праць з історії, теорії та методології польових досліджень у 5 т. Т. 2 : Субкультури, повсякдення, етнографія науки / за наук. ред. Марини Гримич. – Київ : Дуліби, 2017. – 336 с.


   Другий том збірника наукових праць «Поле» має на меті представити цех українських дослідників-польовиків від гуманітаріїв (етнологи, етнографи, фольклористи, антропологи) до природничників (біологи, зоологи), а також порівняти між собою їхні дослідницькі «поля» (ленд-арт, зоологи-польовики, священики-місіонери, жебраки, морячки, панки, армійський скрапбукінг та дембельська ритуалістика, гарнізонні школи, військові містечка тощо). Колективна праця має такі тематичні зрізи: етнографія/антропологія науки; сучасні методики дослідження субкультур, контркультур та повсякдення; метафольклор та автоетнографія. Окрім досліджень, у книзі подаються першоджерела. В окремо виданому Додатку до збірника подаються спогади про службу в лавах радянської армії кінця 1970-х років. Збірник призначається для науковців гуманітарних та суспільних дисциплін, студентів гуманітарних вузів, широкого кола читачів.

 355

Українська канадіана: збірник матеріалів з історії українців Канади у 4 т. Т. 1 : Піонерський період / за наук. ред. Марини Гримич. – Київ : Дуліби, 2016. – 288 с.


   Перший том наукового видання «Українська канадіана» присвячено початкам історії українців у Канаді. До збірника потрапили праці перших літописців українсько-канадської історії – Осипа Олеськова, Нестора Дмитрова, Андрея Шептицького, Никити Будки, а також збірочка авторських іммігрантських пісень Теодора Федика. Матеріали висвітлюють основні етапи історії аграрної еміграції українців до Канади, заснування перших українських поселень у канадських преріях, піонерські роки, перші випробування та успіхи канадських українців. Видання присвячується 125-річчю українського поселення в Канаді.

356

Ціпко С. Українці в Аргентині (1897 - 1950): творення громади / Сергій Ціпко; пер. з англ. М. Гримич і С. Кухаренко. – Київ : Дуліби, 2015. – 280 с.

 

   Видавництво «Дуліби» пропонує добірному товариству поціновувачів екзотичних сторінок української історії нове наукове видання, яке на сьогоднішній день є найкращим дослідженням про українців Аргентини. Це переклад з англійської мови книги канадського дослідника Сергія Ціпка.
   Монографія канадського історика Сергія Ціпка «Українці в Аргентині (1897-1950): творення громади» є суттєвим внеском в українську історичну науку, передусім завдяки цінності викладеного в книзі нового, часом екзотичного фактологічного матеріалу, досі невідомого навіть вузьким фахівцям закордонної історії українців. Крім того, це дослідження кардинально змінює наше бачення себе не лише як народу, століттями прив’язаного до своєї території, а як мобільної спільноти, яка впродовж усієї своєї історії мандрує світом, закладає в різних його куточках великі історико-культурні анклави, які так чи інакше змінюють етнокультурну мозаїку географічної мапи світу.

357

Шевчук Т. Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ століття: розвідки та тексти / Т. Шевчук, Я. Ставицька. – Київ : Дуліби, 2017. – 224 с.


   У книзі вперше публікуються польові записи українських традиційних снотлумачень, що були здійснені протягом 19251928 років на території волинської губернії (в 14 районах сучасної Житомирської та 6 Хмельницької областей) за «Програмою збирання матеріялів до українського народнього сонника» Катерини Грушевської.
   Записи здійснювалися з ініціативи Королівського антропологічного інституту великобританії та ірландії (Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland), частину з них 1925 року було надіслано до лондона, де вони й зберігаються у рукописній колекції британського антрополога Чарльза Габріеля Селіґмана (Seligman Charles Gabriel, 18731940).
   У збірнику також вміщені фольклористичні розвідки про особливості функціонування української усної снотлумачної традиції початку ХХ ст. В коментарях та покажчиках вказується на традиційні різновиди снів, найпоширеніші знаки-символи (предмети, особи і дії), носіїв снотлумачної традиції та населені пункти, в яких вони проживали.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]