Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку Міністерству інформаційної політики України за подаровані книги.

 

553

Безансон А. Свята Русь / Ален Безансон; пер. з фр. Т. Марусика. – 2-е вид. із змінами. – Київ : Кліо, 2018. – 112 с.


   Для історика Росія не більша таємниця, ніж Франція, Китай чи навіть Люксембург. Але чому кажуть «свята Русь» і не кажуть «свята Франція», «свята Німеччина», «свята Італія»? Чому кажуть «вічна Росія»? Вона не така давня і сильно змінилася. Чому, коли мова заходить про роман Толстого, п’єсу Чехова чи балет Чайковського, вживають вираз «російська душа»? Чому цю душу називають «містичною»? Коли і за яких обставин «викликаються» на авансцену історії міфологеми «Москва третій Рим», «Свята Русь»? Чому європейці рідко послуговувалися об’єктивною інформацією про Росію, а більше керувалися міфами і стереотипами й дивилися на Росію крізь деформовану призму?
   У своїй новій книжці «Свята Русь» Ален Безансон намагається знайти відповіді на ці та інші запитання. Порушена тема є особливо актуальною в нинішніх геополітичних реаліях, особливо в умовах розв’язаної Росією гібридної війни проти України. Володіючи широким спектром знань з історії, філософії, релігії, літератури, автор на численних прикладах переконливо показує, що гібридна війна Росії проти світу ніколи не припинялася.

554

Бранці Кремля [Електронний ресурс] : CD-ROM.

 

   Бранці Кремля документальна стрічка про долю українських заручників совісті, які стали бранцями кремлівського режиму.

   Фільм викриває всю абсурдність звинувачень проти них та спонукає світову спільноту та правозахисні організації щоразу піднімати питання звільнення українських політв’язнів на найвищому міжнародному рівні. Стрічку перекладено англійською, арабською, кримськотатарською, українською мовами та передано міжнародним організаціям та посольствам України, щоб якомога більше людей дізналося про свавілля та переслідування, які влаштувала російська влада на окупованій території України.

555

У вогняному кільці: оборона Луганського аеропорту / упоряд.: С. Глотов, А. Глотова, А. Воронова, Ю. Руденко, Д. Путята. – Харків : Фоліо, 2018. – 540 с. – (Хроніка)


   Ця книга результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців.
   У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима весна 20132014 років). Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків,  а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.

556

Шила А. Жінка війни / Анна Шила. – 2-е вид., переробл. – Харків : Фоліо, 2018. – 316 с. – (Воєнна проза)


   Книга «Жінка війни» перше в історії України видання, де збройне протистояння на теренах нашої країни розглядається через історії жінок. Оповідання написано на основі інтерв’ю з 25 жінками парамедиками, волонтерами, журналістами, військовослужбовцями, які вирушили на Схід боронити свою Вітчизну. Авторка розповідає про вистраждані долі героїнь, але водночас кожна з них це символічний образ, у якому втілено життя й емоції багатьох жінок-воїнів. Їхніми вустами говорить Україна. Це голос, який варто почути і до якого варто дослухатися.

557 Prisoners of the Kremlin, or the test by Russia: 240 years in total all prisoners have been 'sentenced. – [b.m.] : [b.v.], [b.r.]. – 54 p.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]