Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку ТОВ К.І.С.  за подаровану книгу.

 

573

Алядін Ш. Мердивен: кримськотатарська проза українською / Шаміль Алядін. – Київ : Майстер книг, 2018. – 298 с.

 

  Книжка представляє українському читачеві творчість класика кримськотатарської літератури, письменника, поета і публіциста Шаміля Аля-діна (1912-1996).

   До видання включено три твори: роман «Запрошення на бенкет диявола», автобіографічну повість «Я - ваш цар і бог» і публіцистичний нарис «Жертви Кремля», що відображають і драматичний життєвий шлях самого Автора, і трагічну долю кримськотатарського народу у XX столітті.

   Головними героями роману «Запрошення на бенкет диявола» (завершений 1979 року в депортації) є великий просвітник Ісмаїл Гагринський і поет Усеїн Токтаргази, про яких заборонялося згадувати упродовж тривалого часу.

   1994 року письменник повернувся на Батьківщину - в Крим, де 1995 року, окрім автобіографічної повісті «Я - ваш цар і бог», завершив публіцистичний нарис «Жертви Кремля», в якому, описуючи долю кількох відомих діячів кримськотатарської політичної верхівки, розмірковує про наслідки сталінської національної політики щодо народів СРСР.

   Ці твори досить повно представляють творчість одного із класиків кримськотатарської літератури, а також дозволяють сучасному українському читачеві не лише замислитися про історичні події, а й емоційно залучитися до розуміння трагічного минулого кримськотатарського народу.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]