Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату педагогічних наук, докторанту кафедри педагогіки  і менеджменту освіти Удич Зоряні Ігорівні за подаровані книги.

 

239

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2011. – № 4.

240

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2011. – № 7.

240

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2011. – № 8.

242

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2012. – № 1.

243

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2012. – № 2.

244

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2012. – № 3.

245

Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання : науково-методичний журнал / Інститут педагогіки Національної Академії педагогічних наук України. – 2013. – № 7-8.

44

Кузьмінський А. І. Педагогіка у запитаннях і відповідях : навчальний посібник / А. І. Кузьмінський, В. Л. Омеляненко. – Київ : Знання, 2006. – 311 с.


   У навчальному посібнику висвітлено основні наукові засади теорії навчання й виховання, шляхи й способи організації навчально-виховного процесу в освітніх закладах та у сфері родинного виховання. Структура й зміст навчального матеріалу побудовані в такий спосіб, щоб читач мав змогу зосередити увагу на основних аспектах науки про освіту й виховання. Окремі наукові положення підкріплені опорними сигналами-рисунками, схемами, матрицями, що сприятиме ґрунтовному засвоєнню дидактичного матеріалу. У кінці книги подано словник основних педагогічних понять.
   Посібник буде корисним для учителів-вихователів, керівників загальноосвітніх навчально-виховних закладів, викладачів професійних закладів освіти, студентів, батьків, керівників підприємств, організацій та установ.

246

Курилів В. Методика викладання історії: курс підвищення кваліфікації вчителів історії / Валентина Курилів. – Львів : Торонто : Світ, 2003. – 248 с.


   У посібнику висвітлено методику викладання історії у середній школі, теоретичні основи і психологічні методи підходів до навчання, вміщено практичні поради і приклади застосування інтерактивних методів, зокрема методу активізації учня на уроках історії, та важливість здобуття не тільки знань, а й умінь і навиків. Досліджуючи, інтерпретуючи, аналізуючи, синтезуючи і вирішуючи складні питання із застосуванням історичного методу, учні вчаться мислити, що дуже важливо для людини майбутнього. Наведені приклади і теорії базуються на досвіді західного суспільства та особистому досвіді автора.

247

Курилів В. Методика викладання історії: курс підвищення кваліфікації вчителів історії / Валентина Курилів. – Харків : Торонто : Ранок, 2008. – 256 с.


   У посібнику висвітлено методику викладання історії в середній школі, теоретичні основи і психологічні методи підходів до навчання, вміщено практичні поради та приклади застосування інтерактивних методів, зокрема методу активізації на уроках історії, та важливість здобуття не тільки знань, а й умінь критичного мислення. Роль учителя значно змінюється від трейнера до садівника, який підбадьорює учнів самостійно розвивати своє критичне мислення та розв'язувати складні питання через навчання історії. Досліджуючи, інтерпретуючи, аналізуючи, синтезуючи та розв'язуючи складні питання із застосовуванням історичного методу, учні вчаться мислити, що дуже важливо для людини майбутнього. Наведені приклади і теорії базуються на досвіді автора.
   Посібник призначений для вчителів-істориків, а навчальні матеріали можуть використовуватися на курсах підвищення кваліфікації вчителів, а деякі уроки для вжитку з учнями в школі.

248

Куцан Т. М. Історія України: наш край : Тернопільщина : методичний посібник для учнів 5-11 класів / Т. М. Куцан. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. – 88 с.


  Відповідно до чинної програми Міністерства освіти і науки “Історія України. Всесвітня історія” у виданні вміщено матеріали до тем “Наш край” у 5-11 класах. Окремі оповідання про найцікавіші події з історії Тернопільщини з найдавніших часів до сьогодення проілюстровано малюнками, документами, легендами та поетичними рядками.

249

Ладиченко Т. В. Історія України: книжка для вчителя : календарне планування та розробки уроків : 7 клас / Т. В. Ладиченко, Я. М. Камбалова. – Київ : Грамота, 2008. – 248 с.


   Посібник містить орієнтовне календарно-тематичне планування та розробки уроків з курсу «Історія України» для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Мста посібника допомогти вчителям ефективно організувати навчальний процес. Усі матеріали дібрано відповідно до чинної програми та підручника «Історія України. 7 клас» (автори Ю. Ю. Свідсрський, Т. В. Ладиченко, Н. Ю. Романишин). Автори пропонують різні типи уроків, які розроблені з використанням сучасних технологій та методів начання історії.
   Для вчителів історії, студентів педагогічних навчальних закладів.

250

Морозова Н. М. Історія України. 9 клас / Н. М. Морозова. – Харків : Основа, 2010. – 96 с. – (Мій конспект)

45

Народна педагогіка: світовий досвід / уклад.: А. І. Кузьмінський, В. Л. Омеляненко. – Київ : Знання-Прес, 2003. – 134 с. – (Навчально-методичний комплекс з педагогіки).

 

   На сторінках збірника пропонується близько 1000 прислів’їв, приказок, афоризмів, влучних і глибоких висловлювань, що стосуються різних аспектів виховання молодого покоління. Пропоновані матеріали суттєво доповнюють теоретичні концепції та ідеї стосовно виховання. Роздуми читача над текстами збірника сприятимуть більш глибокому розумінню проблем педагогіки, багатоманітності її засобів, спонукатимуть до зіставлення різних поглядів на виховання молоді, формування власної позиції у вирішенні складних питань педагогіки.
   Збірник розрахований насамперед на студентів і викладачів вищих навчальних закладів. Книга буде корисною також вчителям, усім, кого цікавлять питання педагогіки і народознавства.

251

Поліщук Ю. Й. Методика викладання історії в школі : курс лекцій / Ю. Й. Поліщук. – Тернопіль : ТДПУ, 2003. – 164с.

252

Поліщук Ю. Й. Методика викладання історії в школі : опорний конспект для студ. іст. фак. ТДПУ ім. В.Гнатюка / Ю. Й. Поліщук. – Тернопіль : ТДПУ, 2002. – 102с.

46

Сігаєва Л. Розвиток освіти в Україні (друга половина ХХ ст. – початок ХХІ ст.) / Лариса Сігаєва; за ред. С. О. Сисоєвої. – Київ : ЕКМО, 2010. – 420 с.

 

   У монографії визначаються основні тенденції розвитку освіти дорослих в Україні в другій половині XX ст. - початку XXI ст. Автором вперше в науковій літературі розроблено періодизацію розвитку освіти дорослих в Україні в другій половині XX ст. - на початку XXI ст., концепцію розвитку освіти дорослих в Україні, розглянуто освіту дорослих для різних груп населення та використання сучасних інформаційних технологій в освіті дорослих, проаналізовано розвиток освіти дорослих в Україні в контексті реалізації міжнародних програм, визначено перспективні напрями формування системи освіти дорослих в Україні в XXI столітті.
   Монографія призначена для викладачів і студентів вищих навчальних закладів, науковців, аспірантів і докторантів, які досліджують проблеми освіти дорослих.

253

Терно С. Проблемні задачі з історії : дидактичний посібник для учнів 6-7 класів / Сергій Терно, Зінаїда Коган, Інна Полтавська. – Тернопіль : Мандрівець, 2009. – 20 с.


   Посібник містить систему проблемних задач з курсу всесвітньої історії та історії України для учнів 6-7 класів загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до чинної програми Міністерства освіти і науки України. Запропонована система роботи сприятиме активізації пізнавальної діяльності школярів та розвитку критичного мислення.
   Для учнів, учителів, студентів.

47

Філіпчук Н. О. Розвиток особистісних якостей майбутніх музикантів-педагогів у вищих навчальних закладах Західної України ( перша половина ХХ століття) : навчальний посібник / Н. О. Філіпчук ; наук. ред. І. А. Зязюн. – Чернівці : Зелена Буковина, 2011. – 192 с.


   У навчальному посібнику проаналізовані найважливіші тенденції проблеми розвитку особистості педагога-музиканта у історичній ретроспективі, що свідчить про необхідність актуалізації вітчизняного досвіду підготовки фахівців у сфері сучасної музичної освіти. З цією метою досліджено найвагоміші методологічні та практичні засади системи підготовки музикантів у Галичині, на Буковині, на Закарпатті у першій половині ХХ ст., а також проаналізовано їх значення для сучасної музично-педагогічної практики у вищих навчальних закладах.

   Рекомендомано для студентів музичних спеціальностей вищих навчальних закладів мистецько-педагогічного спрямування, учителів-практиків, усіх, кого цікавлять проблеми вітчизняної музичної освіти.

 48

Щербань П. М. Навчально-педагогічні ігри у вищих навчальних закладах / П. М. Щербань. – Київ : Вища школа, 2004. – 207 с.


   Розроблено ефективну методику створення і проведення навчально-педагогічних ігор, яка дає змогу застосовувати їх не лише у вищих педагогічних навчальних закладах, а й у школах, на семінарах учителів і класних керівників, а також в інститутах після-дипломної педагогічної освіти. Наведено кілька десятків навчально-педагогічних ігор з дидактики, теорії виховання, школознавства, основ педагогічної майстерності, що імітують роботу вчителів і керівників шкіл при розв'язанні конкретних педагогічних ситуацій. Розділ «Навчально-педагогічні ігри з учнями під час педагогічної практики студентів у школах» містить ігри для школярів різного віку, якими можуть скористатися також учителі.
   Для студентів вищих педагогічних навчальних закладів.

49

Щербань П. М. Прикладна педагогіка: навчально-методичний посібник для студ. пед. навч. закл. / П. М. Щербань ; ред. Н. В. Леонова. – Київ : Вища школа, 2002. – 215 с.


   У вигляді структурно-тематичних схем висвітлено курси: «Педагогіка», «Основи педагогічної майстерності», «Педагогічна культура», «Управління навчально-виховним процесом». Уміщено анкети, тести, практичні поради та методичні рекомендації майбутнім учителям. До кожного розділу подано підсумкові запитання і завдання, теми для рефератів і списки рекомендованої літератури. Використання посібника у навчальному процесі сприятиме ґрунтовному засвоєнню студентами теоретичних знань.
   Для студентів вищих педагогічних навчальних закладів.

50

Якса Н. В. Основи педагогічних знань: навчальний посібник / Н. В. Якса. – К. : Знання, 2007. – 358 с.


   Цей навчальний посібник створено на основі апробованого курсу лекцій, аналізу психологічної та загальнопедагогічної літератури й практики. Посібник відображає як загальноприйняті положення сучасної педагогіки, так і особисту позицію автора. За структурою посібник складається із трьох частин ("Загальні основи педагогіки", "Дидактика. Загальна теорія навчання", "Теорія виховання"), які у свою чергу складаються із розділів. Кожен розділ чітко структурований, логічно вибудований, ілюстрований необхідними рисунками, таблицями і схемами. В кінці розділів наводяться питання і завдання для самоперевірки та контролю засвоєних знань. Крім того до кожної частини подаються тестові завдання і додатковий словник термінів. У кінці книги наводиться список літератури.
   Для студентів і викладачів вищих навчальних закладів.

51 Pedagogial and psychological sciences: development prospects in countries of Europe at the beginning of the third millennium : Collective monograph. Vol. 1  / Małgorzata Korecka. – Stalowa Wola : Baltija Publishing, 2018. – 412 p.
52 Warmińsko-Mazurski Kwartalnik Naukowy: nauki społeczne. Nr. 3(19) / redaktorzy tematyczni: T. Pilch, A. Łuczak, M. Strzelecki, J. Suchta. – Olsztyn : Uczelniane WSIiE TWP, 2016. – 136 l.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах