Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору педагогічних наук, професору, дійсному члену Національної академії наук України Георгію Георгійовичу Філіпчуку за подаровані книги.

 

53

Філіпчук Г. Громадянське суспільство: освіта, етнокультура, етнополітика / Георгій Філіпчук. – Чернівці : Зелена Буковина, 2002. – 488 с.


   У монографії досліджуються питання становлення громадянського суспільства і освіти в контексті етнонаціопальних і глобальних процесів реального соціокультурного середовища, значимості української національної ідеї для суспільного прогресу.
   Розрахована на педагогів, науковців, політиків, студентів, старшу учнівську молодь, усіх, кому не байдужа доля України.

54

Філіпчук Г Націєтворчість освіти: монографія / Георгій Філіпчук. – Чернівці : Зелена Буковина, 2014. – 400 с.


   У роооті на основі суспільно-педагогічного аналізу висвітлюються важливі проблеми і завдання культурно-освітнього і соціально-політичного характеру, спрямовані на зміцнення націєтворчих процесів в Україні. Сутність розгляду — громадянсько-освітній контекст державного і національного розвитку, впровадження в зміст освіти головних педагогічних принципів людиноцентризму, україноцентризму, природо- і культуровідповідності, які стимулюють формування національної свідомості, ідентичності і єдності українського народу, творення консолідованої політичної нації. Показано значущість національно-оберігаючої освітньої політики, пріоритету утвердження власного національного «Я» для подальшого поступу України в загальноєвропейську спільність. Виховання нації, її безпека визнається найголовнішим стратегічним завданням держави і суспільства.
   Подані матеріали можуть бути корисними для тих, кого цікавлять проблеми освітньої політики, виховання нинішнього і наступних поколінь українців, хто воліє бачити Україну успішною на шляху європеїзму і сталого розвитку.

55

Філіпчук Г. Національна ідентичність: культурно-освітній вимір / Георгій Філіпчук. – Чернівці : Друк Арт, 2016. – 304 с.


   У монографії висвітлюються важливі проблеми націодержавотворчих процесів, обґрунтовуються сутнісні завдання щодо реалізації головного пріоритету – виховання української нації. Провідне місце займає питання про роль національної культури та освіти у формуванні суспільної свідомості українців, акцентуючи особливу увагу на впровадження у зміст освіти цінностей, які творять національну ідентичність, оберігають і зміцнюють найбільш значущу вартість Народу – соборну Державність. Праця містить сутнісні характеристики та оцінки світоглядних концепцій, культурно-освітніх теорій і практик, зокрема на рівні європейського і світового досвіду, ідеологічних доктрин, які прямо й опосередковано впливають на соціосередовище, філософію освіти, психоментальні якості Особистості і Суспільства. На основі власного світобачення пропонуються авторські моделі і підходи стосовно значущих цілей Стратегії сталого розвитку України, національно-патріотичного і громадянського виховання молоді, розвитку людського капіталу, удосконалення змісту освіти «впродовж життя» на основі принципів україно-людиноцентризму і культуро-природовідповідності.
   Основний лейтмотив роботи – утвердження цінностей національної Ідеї в усіх життєвих сферах буття Українського народу. Висловлені в роботі думки, оцінки, погляди можуть бути корисними для всіх, кому не байдужа доля свободолюбної, соборної, духовної, націєтворчої України.

56

Філіпчук Г. Українськість: витоки, виклики, відповіді : монографія / Георгій Філіпчук. – Київ : Майстер книг, 2018. – 448 с.


   Національно-державна цінність "українськості" була завжди затребуваною, перкликаючись у прагненнях, ідеалах, діяннях усіх поколінь " мертвих, живих і ненароджених...". Вона наскрізно охоплює важливі проблеми націо-державотворення, національно-патріотичного виховання, формувіання етноособистості в конкретних соціокультурних, освітніх середовищах. Чільне місце в роботі займає тема становлення національно свідомого громадянського суспільства, зрілої політичної Нації, Української державності, висвітлюючи важливі аспекти національної культури, освіти, української мови, історичної пам'яті, традиційних та універсальних вартостей. Синергія національних та загальнолюдських надбань, сучасних цівілізаційних досягнень, тенденцій глобального світу визначають сутність запропонованого підходу щодо удосконалення освітньої стратегії. Культурно-освітня парадигма вибудовується на принципах україно-людиноцентризму, культуро-природовідповідності, історизму, сталого розвитку, які окреслюють змістовність даної праці. Висловлені думки, погляди, ідеї торкаються етичної відповідальності за виховання Українського народу, сили його Духу, національної Ідентичності, патріотичності, високоосвіченості, збереження і зміцнення найвищої цінності - Української державності.
   Робота розрахована на всіх, хто є небайдужим до ствердження ідеалів Свободи, Соборності, Честі і Гідності українства.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]