Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри педагогіки і методики початкової та дошкільної освіти Олександрі Іванівні Янкович за подаровані книги.

 

57

Адаптивне навчання студентів професії вчителя : теорія і практика: монографія / В. І. Бондар, І. М. Шапошнікова, Т. Л. Опалюк, Т. Й. Франчук; за заг. ред. В. І. Бондаря. – Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2018. – 308 с.


   У монографії висвітлені теоретичні й практичні питання змісту й способів підготовки вчителя до реалізації адаптивного навчання учнів середньої загальноосвітньої школи з позицій сучасної фахово-особистісної парадигми конкурентоспроможності.

   Адаптивне навчання у ЗВО передбачає формування здатності суб'єкта управління навчанням студентів професії вчителя на рівні прямого й зворотного інформаційно-комунікаційного зв'язку, іцо здійснюється в умовах оптимального поєднання активних типів навчання залежно від складності зовнішніх вимог та внутрішніх потреб і реально наявних здібностей учасників суб'єкт-суб'єктної педагогічної взаємодії.

   Вперше системно розкрито концептуальні засади та способи реалізації адаптивного навчання студентів професії вчителя. Висвітлено сутність і структуру адаптивного навчання як стратегічної парадигми формування і розвитку адаптивності студента - майбутнього вчителя нової української школи, здатного адекватно реагувати на зміни в соціумі, педагогічній теорії й освітній практиці та приймати продуктивні рішення, корисні для учасників педагогічного процесу, суспільства й української держави.

   Як дидактико-технологічна модель поведінки людини в умовах зміни її соціальної ролі у зв’язку з дією нових норм та вимог до неї адаптивне навчання надає конструктивну допомогу людині, завдяки чому вона стає здатною сприймати і реагувати на нові обставини, які творять її особистість.

   Для вчителів, психологів, викладачів і студентів, магістрів, аспірантів, докторантів педагогічних закладів вищої освіти, системи післядипломної освіти, педагогічних менеджерів різних рівнів управління якістю середньої й вищої освіти.

314

Ляшкевич А. І. Організація морської освіти на півдні України (30-ті роки ХІХ – початок ХХІ століття): монографія / А. І. Ляшкевич. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія непевної освіти», 2018. – 478 с.


   У монографії представлено матеріали з питань організації морської освіти на півдні України в період із 30-х років XIX до початку XXI століття, оскільки саме на півдні України наприкінці XVIII століття було облаштовано перший порт і побудовано першу суднобудівну верф, для управління Чорноморським флотом засновано адміралтейство, тут зійшов зі стапелів перший військовий корабель, тут було побудовано і перший торговий корабель. З'ясовано, що до відродження національної системи морської освіти, започаткованої на півдні України, спонукають історичні традиції та економічні пріоритети країни.
   Для курсантів (студентів, аспірантів), викладачів і всіх, хто досліджує або цікавиться питаннями організації морської освіти в Україні, зокрема на півдні.

312

Надєждіна І. М. Просвітницько-педагогічна діяльність інтелігенції в умовах освітнього простору Півдня України (друга половина ХІХ – початок ХХ століття): методичні рекомендації для викладачів та самостійної роботи студентів закладів вищої освіти, навчальних закладів системи післядипломної освіти / І. М. Надєждіна. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія непевної освіти», 2017. – 160 с.

58

Опалюк Т. Л. Формування соціально-рефлексійної компетентності особистості : методичні рекомендації: для викладачів і студентів педагогічних закладів вищої освіти / Т. Л. Опалюк. – Камянець-Подільський : Аксіома, 2019. – 136 с.


   Методичні рекомендації присвячені одній з актуальних проблем, пов’язаних із забезпеченням розвитку здатності особистості до соціальної рефлексії у процесі професійної підготовки. Методичні рекомендації сформовані в такий спосіб, щоб, обгрунтувавши теоретичний та практичний аспекти проблеми, визначити підхід до діагностики рівня сформованості соціальної рефлексії студента, забезпечуючи подальшу цілеспрямовану роботу над її розвитком. Представлені матеріали є цінними як для викладачів, налаштованих на посилення компетентнісного підходу в організації навчальної діяльності студентів, так і для студентів у процесі їх професійного саморозвитку.

59

Опалюк Т. Л. Формування соціальної рефлексії майбутніх учителів у процесі вивчення гуманітарних дисциплін : теоретико-методологічний аспект: монографія / Т. Л. Опалюк. – Київ : Педагогічна думка, 2018. – 296 с.


   Монографію присвячено аналізу й обгрунтуванню тсоретико-методологічних засад формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя у процесі вивчення гуманітарних дисциплін. З позицій компетснтпісного як провідного та за урахування положень сукупності супідрядних методологічних підходів набувають визначення й конкретизації об'єкт, предмет, цілі й завдання, принципи, форми, методи, прийоми та засоби формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя. Визначено зміст і сутність провідного досліджуваного дидактичного феномену, який фактусться як вияв соціально-рефлексійної компетентності як інтегральної єдності розвитку соціальної та рефлексійної компетентностей під час реалізації потенційно можливих видів професійно-педагогічної діяльності, що стосується здатності та готовності сприймали соціум, усвідомлювати свою перетворювальну роль у ньому через субєкт-суб’єктну взаємодію з учнями й іншими учасниками освітнього процесу, а також ефективно на циклічно-рефлексійній основі константно її вдосконалювати. Запропоновано авторське бачення реалізації компетентністю орієнтованої парадигми здійснення цілеспрямованого формування соціальної рефлексії майбутнього вчителя у процесі вивчення гуманітарних дисциплін.

355

Стельмахович М. Вибрані педагогічні твори : у 2 т. Т. 1 : Українське національне виховання / Мирослав Стельмахович ; упоряд.: Л. Калуська, В. Ковтун, М. Ходак ; за ред. Л. Калуської. – Івано-Франківськ ; Коломия : Вік, 2011. – 520 с.


  Перший том вибраних педагогічних творів Мирослава Гнатовича Стельмаховича представлений працями вченого з проблем теорії і практики українського національного виховання, вивчення українознавства в національній школі та методики викладання народознавства в освітньому закладі.
   Для науковців, учителів, вихователів, студентів педагогічних навчальних закладів та університетів, батьків, широкої громадськості, усіх, кому не байдужі проблеми виховання підростаючого покоління на засадах духовності і моральності.

356

Стельмахович М. Вибрані педагогічні твори : у 2 т. Т. 2 : Українська етнопедагогіка / Мирослав Стельмахович ; упоряд.: Л. Калуська, В. Ковтун, М. Ходак ; за ред. Л. Калуської ; відп. за вип.: З. Болюк, Б. Остафійчук, І. Будзак, Р. Зуб'як. – Коломия : Вік, 2012. – 464 с.


   До другого тому увійшли такі праці Мирослава Гнатовича Стельмаховича: "Українське родинознавство”, ’’Народне дитинознавство”, ’’Українська народна педагогіка”та окремі статті з проблем виховання на засадах народної педагогіки. Окремим розділом подається інформаційний біо-бібліографічний довідник про вченого.
   Для науковців, учителів, вихователів, студентів педагогічних навчальних закладів та університетів, батьків, широкої громадськості, усіх, кому не байдужі проблеми виховання підростаючого покоління на засадах духовності і моральності.

313

Формування технологічної культури майбутнього викладача: монографія / О. М. Пєхота, І. В. Середа, Н. О. Прасол [та ін.] ; за наук. ред. О. М. Пєхоти. – Миколаїв : Іліон, 2016. – 314 с. – (Педагогічна освіта – ХХІ).


   У колективній монографії на основі результатів багаторічних досліджень висвітлено проблему формування технологічної культури майбутнього викладача на етапі магістерської підготовки.
   Монографія буде корисною викладачам, студентам, магістрантам різних спеціальностей, науково-педагогічним працівникам освіти.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]