Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору політичних наук, професору Тернопільського національного економічного університету Лазаровичу Миколі Васильовичу за подаровану книгу.

 

120

Лазарович М. Українські січові стрільці у боротьбі за волю України / Микола Лазарович. – Ічня : ПП Формат, 2018. – 766 с.


   У монографії на основі опублікованих та архівних матеріалів досліджено причини, передумови і наслідки зародження українського стрілецького руху в Галичині, його мету, ідеологічні та програмні засади, а також форми і методи діяльності товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт», стрілецьких гуртків. Визначено принципи й умови організації легіону Українських січових стрільців на початку Першої світової війни, його завдання, особовий склад, етапи збройної боротьби проти російських загарбників, роль і значення стрілецтва у Листопадовій національно-демократичній революції 1918 р. Проаналізовано процес становлення стрілецького легіону/полку як національної військово-політичної формації, що поряд із воєнними діями активно провадила ідейно-політичну працю. З'ясовано напрямки культурно-мистецької і просвітницької діяльності УСС, їх вплив на формування та поглиблення національної свідомості українського суспільства. Значну увагу приділено подіям, пов'язаним із ворожою окупацією Західної України, та розгляду становища місцевих мешканців у роки воєнного лихоліття.

   У додатках подано документи, пов'язані з зародженням та боротьбою стрілецтва, поіменний список УСС та короткі біографії окремих із них.

   Книга містить значну кількість світлин і розрахована на істориків, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]