Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук Олексію Івановичу Вертію за подаровану книгу.

 

151

Формування національних основоположних підстав сучасного українського народознавства та літературознавства : збірник наукових статей. Випуск І / Упорядники Олексій Вертій, Олена Новікова. – Київ: Українська літературна газета, 2018. – 384 с.

 

   Опубліковані у збірнику статті, розвідки та рецензії присвячені проблемам формування національних основоположних підстав сучасного українського народознавства та літературознавства. У них йдеться, насамперед, про українську національну ідею, про національний світогляд, гарт національного духу і т.д. як першоджерела, як висхідний пункт подолання «шкідливих впливів» (І.Франко) різного роду чужоземних теорій, нещадної міфологізації та християнізації нашого письменства та його досліджень. Вони скеровують дослідників на подолання розриву в становленні наукових звичаїв українського словеснознавства та розвиток наукових ідей М.Костомарова, О.Потебні, І.Франка, Є.Маланюка, Олега Ольжича Д.Донцова, Д.Чижевського, П. Зайцева, Ю.Бойка, П.Богацького, Ю.Лавріненка, Г.Нудьги, Ф.Потушняка, М.Шкандрія, Л.Рудницького, І.Дзюби, М.Павлишина, інших учених як неодмінної умови з’ясування національної природи української усної народної поетичної творчості, українського літературного та духовного поступування загалом. Також подано розвідки Х.Катаоки, В.Щегельського, В.Азьомова, І.Набитовича як взірці досліджень на цих підставах.

   Розраховано на вчених-словеснознавців, викладачів-гуманітаріїв, студентів університетів, учителів загальноосвітніх шкіл, усіх, хто цікавиться проблемами української національної духовності, її призначенням у процесах національного відродження.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах