Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку професору, координатору Фонду "Свобода і демократія" (м. Варшава) Єжи Ковалевському за подаровані книги.

 

397

Кравчук А. Польська граматика в таблицях / Алла Кравчук. – Київ : Інкос, 2019. – 76 с.


   У формі таблиць подано основні схеми та приклади відмінювання слів у польській мові, поділених за традиційними типами частин мови. Особливу увагу звернено на найскладніший елемент польської граматики - систему відмінкових форм іменників. Рекомендовано всім, хто хоче ознайомитися з основами граматичної будови польської мови або систематизувати й узагальнити вже здобуті знання з польської граматики.

398

Польсько-український лінгвокраєзнавчий словник = Polsko-ukraiński słownik lingworealioznawczy / Олена Войцева, Галина Касім, Єжи Ковалевський. – Київ : Інтерсервіс, 2018. – 192 с.


   Запропонований перекладний лінгвокраїнознавчий словник є першим виданням такого типу, він містить близько 500 лексем, що належать до польської культурно-маркованої лексики. Це слова та словосполучення (безеквівалентна, фонова та конотативна лексика, слова-символи), пов’язані з історією, культурою, літературою, традиціями, побутом, релігійними святами та обрядами поляків, з героями польських казок і легенд, художніх творів. Лексику розміщено за алфавітним принципом і перекладено на українську мову Видання забезпечує правильне розуміння польських лексичних одиниць носіями української мови для їх подальшого засвоєння, воно сприятиме формуванню й розвиткові комунікативної компетенції в галузі польської мови.
   Словник розрахований на учнів старших класів закладів загальної середньої освіти, у яких викладається польська мова, вчителів польської мови, студентів, що вивчають польську мову, а також на всіх, кого цікавлять польсько-українські культурні зв’язки.

399

Радишевський Р. «Українська школа» в польському романтизмі: феномен пограниччя : монографія / Ростислав Радишевський. – Київ : Талком, 2018. – 704 с. – (Київські полоністичні студії. Т. ХХХІ).


   До XXXI тому «Київських полоністичних студій» увійшла монографія Р. Радишевського, в якій підсумовано багаторічні студії з культури українсько- польського пограниччя, специфіки становлення і розвитку «української школи» в польській літературі XIX ст., проаналізовано творчість письменників у контексті етноімагології, творення національних характерів і образів «свого» й «чужого», з’ясовано стан проблеми в науковій літературі та значущість українсько-польського діалогу в добу глобалізації.
   Розрахований на викладачів, докторантів і аспірантів вищих навчальних закладів, усіх, хто цікавиться літературою українсько-польського пограниччя.

400

Слов’янський збірник. Вип. №22 / ред. рада: Н. Ф. Баландіна, Д. Мршевич-Радович, М. Хрістова Парзулова [та ін.]. – Одеса : Oledat tec, 2018. – 156 с.


  Статті, вміщені у збірнику, охоплюють широке коло проблем славістики - від питань історії та діалектології, граматики і словотвору, лексикології, фразеології та стилістики слов’янських мов до інтердисиплінарних І досліджень і вивчення літератури слов’ян Публікації відображають погляди авторів, що пропонують нові шляхи вирішення актуальних слов’янознавчих проблем. Для викладачів вищих і середніх навчальних закладів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами сучасного слов’янознавства.

401

Якубець М. Українознавчі праці. Вип. ХІХ / Мар’ян Якубець ; ред., упоряд., передм. Р. Радишевський. – Київ : Талком, 2017. – 576 с. – (Студія з україністики).


   У дев’ятнадцятий випуск «Студій з україністики» увійшли українознавчі праці відомого польського славіста-літературознавця Мар’яна Якубця (1910-1998), спадщина якого не втратила актуальності й досі, зокрема його синтетичні праці «Українська література. Хрестоматія» (1962), монографічний нарис «Українська література» (1989, більше 100 сторінок) та студії про «Слово о полку Ігоревім», творчість Т. Шевченка, І. Франка, що залишаються найґрунтовнішими у польській україністиці.
   Збірник розрахований на широке коло читачів як в Україні, так і за її межами. Рекомендований як навчальний матеріал для слухачів Міжнародної школи україністики НАН України і студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів.

402

Kowalewski J. Język polski i literatura polska na Ukrainie : zarys bibliografii prac naukowych wydanych na Ukrainie po 1990 r. / Jerzy Kowalewski. – [b.m.] : [b.v.], [b.r.]. – 61 s.

403

Od Mieszka do Leszka: kolorowanka historyczna dla dzieci / Joanna Fabisiak. – Warszawa : Efekt, 2019. – 23 s.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]