Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Інституту Івана Франка НАН України за подаровані книги.

 

438

Нахлік Є. Іван Котляревський у рецепції Івана Франка: до 250-річчя від дня народження першого класика нової української літератури / Євген Нахлік ; НАН України ; ДУ «Інститут Івана Франка». – Львів : Львівська політехніка, 2019. – 191 с. – (Іван Франко і діячі української культури, науки та мистецтва (ХІХ – початок ХХ століття). Випуск І).


   У монографії, яка започатковує нову видавничу серію Інституту Івана Франка НАН України «Іван Франко і діячі української культури, науки та мистецтва (XIX початок XX століття)», уперше всебічно й системно розглядається Франкова рецепція творчости І. Котляревського поетична і наукова (інтердисциплінарна), а також Франкове висвітлення літературного наслідування, видавничої історії, освітнього вивчення, наукового осмислення і театрального та живописного освоєння творів першого класика нової української літератури в Галичині та на Наддніпрянщині. Простежено знакові паралелі, відмінності й контрасти між окремими творами обох письменників («Наталка Полтавка» «Украдене щастя»; «Енеїда» «Лис Микита», «Мойсей»). Подано неперевершені тексти поетичної котляревськіани І. Франка.
   Для науковців, викладачів і студентів філологів, театрознавців, істориків, працівників сфери культури, учителів та школярів, усіх, хто цікавиться українським класичним письменством, історією визвольних змагань.

114

Нахлік Є. Перипетії з приват-доцентурою Івана Франка у Львівському та Чернівецькому університетах / Євген Нахлік ; НАН України ; ДУ «Інститут Івана Франка». – Львів : Львівська політехніка, 2018. – 172 с. – («Франкознавча серія». Випуск 16).


   У монографічному дослідженні всебічно й об’єктивно висвітлюються спроби І.Франка обійняти посаду приват-доцента у Львівському (1895, 1907) та Чернівецькому (1900) університетах, конкурування з О. Колессою, К. Студинським та іншими кандидатами, роль університетської професури (А. Каліни, М.Грушевського, І. Шараневича, ректора Т. Войцеховського та ін.), проводирів народовців-консерваторів О. Барвінського та А. Вахнянина, галицького намісника К.Ф.Бадені, греко-католицького митрополита Сильвестра Сембратовича та ін. Зазначені проблеми розглядаються в контексті австрійсько-українсько-польських відносин. Опора на першоджерела, зокрема архівні, їх систематизація, ретельна перевірка та критичне осмислення дали змогу уточнити деякі факти, дати, раніше публіковані тексти й дійти аргументованих висновків. Окрему частину праці приділено майстерності Франка-лектора.
   Для науковців, викладачів і студентів – франкознавців, філологів, істориків, дослідників українського шкільництва, україністів та славістів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах