Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кафедрі географії України за подаровані книги.

 

189

Говорун В. Д. Річки Хмельниччини / Говорун В. Д., Тимощук О. О. – 2-е вид. випр. і доповн. – Хмельницький : Поліграфіст-2, 2010. – 240 с.


   У посібнику, присвяченому 85-річчю юннатівського руху в Україні та 60-річчю створення Хмельницької обласної станції юннатів, вперше в історії області зібрані й узагальнені різноманітні відомості про великі та малі річки Хмельниччини.
   Тут у популярній формі розповідається про річки, струмки та потічки, які протікають по всій території області. Але йдеться у книзі лише про найбільші водні артерії, адже описати в одній книзі всі 3775 водотоків, які зафіксовані в області, неможливо. Доступний стиль подачі матеріалу автори поєднали з великою кількістю яскравих фотознімків з видами річок краю. Особливістю книги є й те, що її творили і учасники обласного дитячого еколого-краєзнавчого конкурсу «Ріки Хмельниччини».
   Книга розрахована на широке практичне використання вчителями, школярами, викладачами вузів, студентами та любителями природи рідного краю.

190

Лаврик В. І. Методи математичного моделювання в екології / В. І. Лаврик. – Київ : Фітосоціоцентр, 1998. – 132 с.


   Посібник присвячений проблемам застосування математичних методів та методів математичного моделювання в екології. Сучасна наука характеризується глибоким проникненням математичних методів у різні галузі природознавства. Істотно зростає роль математики в розв'язуванні екологічних проблем. Майбутні біологи, а особливо екологи, потребують серйозної математичної підготовки, яка давала б можливість математичними методами досліджувати широке коло нових проблем, застосовувати обчислювальну техніку, використовувати теоретичні досягнення в практиці.
   Посібник розраховано на біологів, екологів, гідробіологів і всіх тих, хто займається або цікавиться застосуванням математичного моделювання у біології та екології. Він буде корисний також учням старших класів та студентам, для яких навчальною програмою передбачається вивчення основних понять і методів сучасної екології.

191

Природно-заповідний фонд України – минуле, сьогодення, майбутнє : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 20-річчю природного заповідника «Медобори», 26-28 травня 2010., смт. Гримайлів / ред.рада : Бондаренко В. Д., Кагало О. О., Криницький Г. Т. [та ін.]. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2010. – 944 с.


   Збірник наукових статей, присвячений 20-річчю природного заповідника «Медобори», містить оригінальні теоретичні розробки та узагальнення іцодо функціонування об’єктів природно-заповідного фонду, розбудови екомережі, моніторингу біотичного й ландшафтного різноманіття, наукових засад збереження біоти на територіях заповідних об’єктів. Більшість публікацій присвячена результатам вивчення різноманіття рослинного й тваринного світу та мікобіоти в об’єктах природно- заповідного фонду, оцінці їхнього созологічного статусу та визначенню шляхів збереження, а також питанням вивчення, моніторингу та збереження ландшафтів, проблемам змін клімату. Низка публікацій стосується проблем розвитку екологічної освіти, екотуризму та інших форм рекреації, а також просвітницької діяльності природоохоронних установ.
   Становить інтерес для науковців природничих галузей, практиків заповідної справи, студентів, вчителів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах