Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку громадській організації "Центр студій політики памяті та публічної історії "Мнемоніка" за подаровані книги.

 

224

Левчук І. Промоутерки змін: діяльність жіночих організацій у Польщі міжвоєнного періоду : монографія / Ірина Левчук, за ред. М. М. Гона. – Рівне : Волинські обереги, 2018. – 248 с.


   Книга присвячена проблемі емансипації жінок. Авторка досліджує цю тему на сюжетах, почерпнутих з історії Польщі міжвоєнного періоду. Героїні її оповіді – ті, хто своїми ідеями та справами сприяли формуванню нового образу жінки, подоланню усталених ґендерних стереотипів.

   Враховуючи особливості тодішнього соціуму – передусім роль, яку в самоідентифікації індивіда відігравала церква, – авторка монографії розкрила жіночу історію в її національних шатах. Вона дослідила процес становлення й діяльності польських, українських та єврейських жіночих організацій.

   Зосередження уваги саме на них зумовлене тим, що саме ці нації були найчисельнішими у Другій Речі Посполитій. Діяльність жіночих організацій трьох націй висвітлена не паралельними векторами, а навпаки – такими, що повсякчас перетинаються. Адже в основі авторської ідеї – порівняти їхні пріоритети, з’ясувати спільне та особливе в роботі жіночих організацій українок, польок та єврейок.

   Книга адресована історикам, спеціалістам ґендерних студій, усім, хто цікавиться питаннями жіночої історії.

225

Мусман Х. Місто моє розстріляне / Хая Мусман. – Рівне : Волинські обереги, 2019. – 132 с.


   У книзі оповідується про місто Рівне в роки, коли воно входило до складу Польщі, згодом – СРСР та на початковому етапі його окупації нацистською Німеччиною. Авторка відтворює світ свого дитинства і фактично представляє читачеві історію повсякдення мешканців маленького провінційного містечка. Герої спогадів Хаї Мусман – як успішні бізнесмени, громадські діячі, лікарі й вчителі, так і пролетарі, ремісники й торговці, ті, хто внаслідок світової економічної кризи опинився в безвиході й скруті. На сторінках книги зображено буття конкретних людей у поліконфесійному світі, який зник у роки Другої світової війни. Ця книга – своєрідний реквієм за тими рівнянами, котрих убито в роки Голокосту.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]