Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кафедрі теорії і методики української та світової літератури за подаровані книги.

 

35 Білецький А. О. Про мову і мовознавство / А. О. Білецький. – Київ : АртЕк, 1997. – 224 с.
34

Бордуляк Т. Невідомі твори / Тимотей Бордуляк. – Львів : ПАІС, 2010. – 428 с.

 

   Цю книгу невідомих творів одного з провідних українських письменників Франкової школи Тимотея (Тимофія) Бордуляка упорядкував його онук Тимофій Бордуляк, названий на честь діда. Автографи цих творів зберігаються в упорядника та в його брата Нестора Бордуляка.

   Пропонована книга значно розширює уявлення про творчу індивідуальність Тимотея Бордуляка, про його внесок в українську літературну класику.

31

Висоцька Н. О. Єдність множинного : американська література кінця ХХ - початку ХХІ століть у контексті культурного плюралізму / Н. О. Висоцька. – Київ : Видавничий центр КНЛУ, 2010. – 456 с.

 

   Різноманітні явища сучасної літератури США розглядаються у збірці статей крізь призму принципового плюралізму, що характеризує культурну ситуацію у країні впродовж останніх десятиліть. Цей період літературного розвитку СІЛА вперше у вітчизняній американістиці стає об’єктом цілеспрямованої дослідницької уваги у форматі книжки. Твори досліджуються під кутом зору реалізації в них установки національної культури на надання голосу представникам всіх суспільних секторів, зокрема, расових, етнічних та інших меншин, які тривалий час були позбавлені репрезентації у соціокультурному просторі Америки. У першій частині міститься ретроспективний огляд історико-культурних чинників, що призвели до кардинальних змін у національній самосвідомості, а також наслідків мультикультурних процесів для розвитку літератури. У двох наступних розділах ці загальні положення застосовуються для аналізу та інтерпретації конкретних прозових та драматургічних текстів, створених у зазначений історичний період. Поруч з письменниками зі світовими іменами (Р.Еллісон, Т.Моррісон, А.Міллер) у колі авторської уваги опиняються поки що мало відомі в Україні М.Чейбон, Ф.Проуз, О.Ніффенеїтер, Дж.Лагірі, Е.РенделД, С.-Л.Паркс, С.Рул та інші. При цьому наголос зроблено на різних варіантах взаємодії гетерогенних елементів у створених ними художніх структурах, що призводить до гібридизації та «креолізації» текстової фактури.
   Книга адресована дослідникам і викладачам літератури США, студентам і аспірантам, які займаються відповідною проблематикою, а також усім, хто цікавиться сучасним станом американської літератури.
37

Вовк Ю. Й. Історія України в художньо-історичних образах з найдавніших часів до середини ХVІ ст. / Ю. Й. Вовк. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2005. – 272 с.

 

   Уривки з художніх творів, літописів, зразків науково-популярної літератури супроводжено коментарями упорядника, який у такий спосіб прагнув подати історію України від найдавніших часів до початку XVI cт.

   Книга розрахована насамперед на вчителів та учнів. Сподіваємося, що її з цікавістю і задоволенням прочитають усі, хто любить історію та художнє слово.

43

Гнатюк І. Стежки-дороги : спомини / Іван Гнатюк. – Дрогобич : Відродження, 1998. – 496 с.

 

   У споминах Івана Гнатюка – учасника національно-визвольної боротьби 40-х років і довголітнього в'язня сталінських тюрем та спецтаборів, члена Національної Спілки письменників України, цькованого і переслідуваного в часи брежнєвського застою та його русифікаторської політики, – художніми засобами правдиво розповідається про важку долю й незламну вдачу автора книжки й тієї історичної епохи, в яку йому було призначено жити й боротися. 
46 Дерій В. Пора каштанового цвіту : поезії / Василь Дерій. – Тернопіль : Джура, 2001. – 64 с.
44 Залецька М. Стихія життя : поезія / Маріанна Залецька. – Тернопіль : Воля, 2008. – 60 с.
39

Зотова Н. Віват, дівчата! / Наталія Зотова. – Харків : Веста, 2011. – 288 с.

 

   Дівчатка – створіння особливі. У них завжди виникають тисячі запитань. Які в тебе плани взагалі? Ти хочеш стати номером один? Зіркою? Спортсменкою? Гарною господинею? Коханою дружиною? Відмінним фахівцем у майбутньому? Або просто першокласною дівчинкою просто зараз? А як щодо того, щоб весело проводити вільний час? Бути душею товариства? Книга відповість на найважливіші дівочі за питання, підкаже, як бути здоровою, як будувати відносини з хлопцями, як виходити зі скрути, допоможе досягти успіху в будь-якій життєвій ситуації.
45 Кіндзерська Ю. Ю. Героїзм і філістерство: метакритичний погляд на еволюцію концепцій героїчного та філістерського у європейській теоретичній думці / Ю. Ю. Кіндзерська ; наук. ред. С. Д. Абрамович. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2004. – 58 с.
41 Маска і метаморфоза : (де)конструювання діалогічного мовлення і філософія метаморфози Еліаса Канетті / Упоряд. і ред. Тимофій Гаврилів. – Львів : ВНТЛ-Класика, 2006. – 152 с. – (Студії австрійської літератури, Том 2)
36

Медицька М. С. Мирослава : літературознавчі статті, спогади, матеріали / М. С. Медицька. – Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2012. – 352 с.

 

   До книги передчасно померлого літературознавця Мирослави Медицької (Хороб) (1978-2010) увійшли опубліковані в українських та польських виданнях наукові статті із зарубіжної' літератури і компаративістики, виступи на Всеукраїнських та закордонних конференціях. Разом із попередньо виданими книгами авторки "Творчість Станіслава Виспянського й українська література кінця XIX - початку XX століття: рецепція і типологія" і "Порівняльне літературознавство (Українська література в світовому контексті") вони витворюють своєрідну концепцію дослідження українського і польського письменства. У книзі також вміщено спогади, статті і рецензії про життя і творчість Мирослави Медицької (Хороб), матеріали до бібліографії.
  Збірник розраховано на тих, хто знав її, хто чув про неї, а ще радше на тих, хто прагне запізнати цю особистість - літературознавця, педагога, Людину.
47 Медицька М. Творчість Станіслава Виспянського й українська література кінця ХІХ - початку ХХ століття : рецепція і типологія / Мирослава Медицька. – Івано-Франківськ : Видавець Третяк І. Я., 2008. – 316 с.
40

Приватна колекція : вибрана українська проза та есеїстика кінця ХХ століття / Упоряд. В. Ґабора. – Львів : ЛА Піраміда, 2002. – 628 с.

 

   «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ» - це оригінальна книга, яка є не лише авторською антологією вибраної прози та есеїстики українських літераторів 80 - 90-х років XX століття, але й своєрідною енциклопедією нової генерації. «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ» - це підсумок художніх і філософських пошуків нового покоління прозаїків, а водночас і межа, з якої починається новий відлік української літератури в незалежній державі. «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ» відтворює все найкраще і найцікавіше у сучасній прозі за десятиліття незалежності України і є оригінальним «зрізом» української прози та добрим орієнтиром для зацікавленого читача. В одній книзі вміщений великий масив української прози (короткі романи, повісті, оповідання, новели, притчі, етюди та наближена до прози есеїстика), а також світлини авторів та вивірені біографічні відомості, вибрана бібліографія творів, рецензії та статті про творчість.
38 Рот Й. Готель "Савой" / Йозеф Рот ; пер. з нім. Юрко Прохасько. – Львів : ВНТЛ - Класика, 2006. – 148 с.
33 Садловський Ю. Вірші 1996-2014 (вибрані) / Юрко Садловський. – Львів : ЛА Піраміда, 2014. – 100 с.
32 

Челецька М. Носеносфера поезії Івана Франка (поетика заголовків, присвят, епіграфів) / Мар′яна Челецька. – Львів : 2007. – 304 с. – (Франкознавча серія, Вип. 9)

 

   У монографії вперше здійснено всебічний естетико-функціональний аналіз компонентів заголовкового комплексу – заголовків, підзаголовків, присвят та епіграфів до поетичних творів І. Франка. Номеносферу Франкової лірики досліджено з погляду її дотичності до проблем рецептивної естетики, психології творчості, семіотики і семіології, наратології, з дотриманням принципів часопросторового, жанротворчого та ейдологічного підходів до тексту.
   Книжку присвячено розкриттю «номенологічних таємниць» поетичної творчості І. Франка, які пов’язані з єдністю архітектонічно-композиційного задуму поета, який «мислив збірками і циклами». З’ясовано природу і характер Франкового поетичного «мислення стилями», що є основним рушійним чинником у породженні рецептивних вражень; при цьому значної уваги надано ролі читача у процесі «відшукування» авторських інтенцій, виявлених у назвах, присвятах чи епіграфах.
   Монографія стане в нагоді літературознавцям, викладачам і студентам, а також усім тим, хто цікавиться творчістю І. Франка.
49

Бублейник Л. В. Художественный мир Бориса Пастернака (Книга стихов "Когда разгуляется") : монография / Л. В. Бублейник, Л. К. Оляндэр. – Луцк : Вэжа-Друк, 2014. – 232 с.

 

   В монографии с двух научных позиций – современного литературоведения и лингвистики – раскрывается художественный мир Бориса Пастернака.

   Издание предназначено преподавателям, филологам, а также всем, кто интересуется творчеством Бориса Пастернака.

42 Князья. Цари. Императоры / гл. ред. Натела Ярошенко. – Москва : Ридерз Дайджест, 2009. – 320 с. – (Российская корона)
48 Dudzińska Ł. Miedziaki. Znalezione / Łucia Dudzińska. – Elbląg : Alternatywni, 2016. – 92 s.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]