Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору педагогічних наук, професору Григорію Васильовичу Терещуку за подаровані книги (в кількості: книги – 76, автореферати – 634, програми – 16).

305 Астаф'єв О. Г. Микола Ткачук : бібліогр. покажч. публікацій проф. М. Ткачука / О. Г. Астаф'єв, О. М. Ткачук ; [упоряд. О. М. Ткачука]. – Тернопіль : ТНПУ, 2009. – 158 с.
56

Баган О. Історіософські есе / Олег Баган. – Тернопіль : Крила, 2021. – 384 с. 

 

   У книзі зібрані есеїстичні студії історіософського змісту на широку тематику — від давньої історії Галичини до цивілізаційних проблем XX ст. Автор пропонує вільні роздуми із загостренням складних питань національного буття українства у вирішальні періоди його історії. Зокрема концептуально вивчається культурна та ментальна специфіка Галичини як знакового регіону України, переосмислюються цікаві теми з історії Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, досліджуються джерела російського імперіалізму та сама філософія боротьби різних культур в минулому й сучасному. Цілий розділ склали франкознавчі студії, які виявляють малознані грані ідеологічних змагань великого українця Івана Франка. Проаналізовано низку проблем з історії українського вольового націоналізму (діяльність ОУН і УПА), інтерпретуються дискусійні теми вивчення української історії.
   Видання рекомендується історикам, філософам, політологам, культурологам, дослідникам української національної ідеї.

57

Бармак М. Жінка незламного духу. Іванна Блажкевич (1886–1977) / М. Бармак, М. Чорна. – Тернопіль : Астон, 2021. – 400 с.

 

   У виданні висвітлено громадсько-просвітницьку діяльність однієї з активних організаторок жіночого руху Галичини, провідної діячки українського кооперативного руху, педагога, дитячої письменниці, уродженки Тернопільщини Іванни Блажкевич. В основі дослідження епістолярна спадщина, а також інформація про родину, про відомих громадських та культурно-просвітницьких діячів краю.

   Книга адресована історикам, краєзнавцям, громадсько-політичним діячам, усім тим, хто цікавиться історією рідного краю та історією національно-визвольних змагань українського народу.

279 Вовчанська В. Келих дня : лірика  / Василина Вовчанська. – Житомир : НОВОград, 2021. – 104 с.
287

Володимир Гнатюк у європейському науковому просторі : [150 річниця від дня народження] : колективна монографія / упоряд.: М. Б. Лановик, З. Б. Лановик ; рецензенти: М. К. Дмитренко, М. В. Лазарович, С. І. Хороб. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2021. – 336 с.

 

   У монографії, присвяченій 150 річниці від дня народження академіка В. Гнатюка, простежено багатогранну діяльність вченого у сферах фольклористики, етнографії, літературознавства, мовознавства, історії, культурології. Осмислено його місце у культурно-громадському і суспільно-політичному житті українців та роль у становленні української державності. Окреслено шляхи міжнародної співпраці ученого в контексті європейського вектору розвитку української науки початку XX століття. Дослідження здійснено на основі маловідомих архівних матеріалів, частина з яких в академічному просторі оприлюднюється вперше.
    Для філологів, істориків, усіх, хто цікавиться розвитком української науки і культури.
70

Гридень Дажбога : збірник / Юрій Дараган. – Тернопіль : Крила, 2022. – 144 с. – (О(а)нтологія Вістниківства)

 

   Видання представляє творчість і портрет одного з перших авторів літературної течії вісниківського неоромантизму, яка сформувалася на початку 1920-х рр. на ґрунті «мужесько-волюнтарної і конструктивно-творчої психології» (Є. Маланюк), в естетичному плані  на ґрунті динамічної неокласики та готично-романтичної героїки духу. Ідейним епіцентром і культурологічним тлом для неї були журнали «Літературно-науковий вістник» і «Вістник» за редакцією Д. Донцова (1883-1973).

   Збірник склали всі на сьогодні відомі поезії Ю. Дарагана, його листи та листи Є. Маланюка до нього, спогади про автора М. Шаповала, М. Мухина, Є. Маланюка. Книга рекомендується для літературознавців, культурологів, істориків, широкого кола шанувальників українського красного письменства.

58

Журналісти на війні : документальні дослідження, хронікальний літопис, аналітика / передмова О. Наливайка, упоряд. М. Сорока. – Харків : Фоліо, 2022. – 446 с. – (Воєнні щоденники)

 

   Автори цього видання — відомі в Україні журналісти, які, починаючи з весни 2014 року, ведуть літопис трагічних подій у Криму й на Донбасі. До недавнього часу якщо й бували журналістські відрядження на війну, то тільки в далекі від України гарячі точки планети. А нині через російську агресію такі точки з’явились і на карті України, і багато українських журналістів, зокрема й ті, хто долучився до створення цієї книги, добровільно стали військовими кореспондентами, вважаючи своїм професійним і патріотичним обов’язком безпосередньо з місця подій із ризиком для життя розповідати нашому суспільству, всьому світу про цю нав’язану нам жахливу, руйнівну війну.

   Журналістські хроніки, щоденники, спогади, документальні дослідження доповнено світлинами з передової й фотопортретами героїв цієї війни — українських воїнів.
59 Загребельний І. Степан Бандера : міфологія української свободи / Ігор Загребельний. – Тернопіль : Крила, 2021. – 96 с.
298

З добра та любові... : спогади / за заг. ред. М. С. Корця. – Тернопіль : ТзОВ Терно-граф, 2013. – 148 с.

 

   У книзі «З добра та любові» розповідається про життя та діяльність українського вченого і педагога, заслуженого працівника освіти України Г. Є. Левченка, етапи його професійного становлення та наукового зростання.У книзі «З добра та любові» розповідається про життя та діяльність українського вченого і педагога, заслуженого працівника освіти України Г. Є. Левченка, етапи його професійного становлення та наукового зростання.
   У цьому виданні подано спогади друзів, рідних, колег по роботі, а також численних учнів та послідовників його фахової школи.
   Представлено бібліографічний покажчик наукових праць Г. Є. Левченка, документи і світлини пам’яті.
   Книга розрахована на масового читача.
288

Зуляк І. Володимир Гнатюк. З епістолярної спадщини / І. Зуляк, Г. Зуляк. – Тернопіль : Ю. В. Осадца, 2018. – 252 с.

 

   Видання присвячено епістолярній спадщині визначного українського вченого, етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача та громадського діяча, організатора вітчизняної науки, довголітнього члена і вченого секретаря НТШ, член-кореспондента Петербурзької АН (1902 р.), члена Чеського наукового товариства (1905 р.), Празької та Віденської АН, академіка ВУАН (1924 р.), редактора видань НТШ («Етнографічного збірника» і «Матеріалів для української етнології») й «Літературно-Наукового Вісника», директора «Української видавничої спілки» – Володимира Михайловича Гнатюка. Незважаючи на значну увагу вітчизняної історіографії до творчої спадщини В. Гнатюка загалом, маловивченим аспектом його діяльності залишається епістолярна спадщина, яка зберігається в Державному архіві Тернопільської області. Переконані у тому, що пропонована праця епістолярної спадщини В. Гнатюка служитиме цінним історичним джерелом для дослідників історії вивчення повсякдення відомих постатей української науки кінця ХІХ – другої половини 20-х рр. ХХ ст. Розраховано на науковців, викладачів, аспірантів, магістрантів і студентів вищих навчальних закладів, учителів шкіл, гімназій та ліцеїв, а також усіх, хто цікавиться вивченням історії повсякдення відомих постатей української науки.
67

Іванишин В. Українська ідея : вибрані твори / Василь Іванишин. – Тернопіль : Крила, 2021. – 928 с.

 

   «Українська ідея»  збірник філософських, наукових, політологічних, публіцистичних праць відомого вченого та громадського діяча, Провідника Всеукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери полковника Василя Петровича Іванишина (1944-2007), присвячених проблемам українського національного відродження, державотворення, осмислення та популяризації національно-екзистенціальної методології інтерпретації. У них автор розкриває й обґрунтовує конструктивно-творчу суть і безальтернативність українського націоналізму як основи українського національного мислення і діяння, життєву необхідність реалізації української національної ідеї  ідеї державного самоутвердження української нації через створення української національної держави із всеохопною системою українського національного народовладдя.

   Видання розраховане передусім на тих національно пробуджених і політично активних читачів, яких турбує стан української нації і доля України.

68

Іванишин П. Ідеологія і держава : націософська інтерпретація / Петро Іванишин. – Тернопіль : Крила, 2022. – 534 с.

 

   Нова монографія відомого украінського вченого, політичного аналітика та публіциста Петра Іванишина присвячена націософському тлумаченню ролі базових ідеологіи (суспільних світоглядів) у постанні та функціонуванні державного (політичного) буття. Відповідно до національноі свободи як основоположноі суспільноі вартості, автор виділяє три типи фундаментальних світоглядів та відповідних ім типів політичноі свідомості – імперіалізм, космополітизм і націоналізм. Він також наводить численні приклади побутування культурних та політичних ідеи і практик та наслідків іх реалізаціі в різних типах політичних систем – державах-імперіях, космополітичних державах-неоколоніях та національних державах. Праця сприяє формуванню самостіиного критичного мислення в ідеологічніи, політичніи та культурніи сферах. 
284 Інновації педагогічної освіти в умовах викликів сьогодення : монографія / наук. ред. С. Я. Харченко. – Київ : Талком, 2019. – 343 с.
281 Калаур С. М. Теорія і методика професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до розв'язання конфліктів у професійній діяльності  : монографія / С. М. Калаур. – Тернопіль : Осадца Ю. В., 2018. – 456 с.
307 Кияк Т. Р. Перекладознавство (німецько-український напрям) / Т. Р. Кияк, А. М. Науменко, О. Д. Огуй. – Київ : Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет", 2008. – 543 с.
60

Кокотюха А. Натурниця з латинського кварталу / Андрій Кокотюха. – Харків : Фоліо, 2022. – 284 с.

 

Зима 1924 року. Париж готується до літньої Олімпіади. Але перше велике спортивне свято повоєнної Європи під загрозою: містом орудує невловимий серійний убивця. На місцях своїх жахливих злочинів він відтворює з тіл жертв сюжети картин відомих французьких художників. Це – послання вбивці світові. Прочитати їх може не кожен, а взяти слід маніяка  й поготів.

Осьде знову стане в пригоді Клим Кошовий, колишній адвокат, ветеран війни, емігрант без громадянства й батьківщини. Для Клима ця справа вкрай важлива, адже знову зблизить його з Магдою Богданович  втраченим та знову віднайденим коханням.

На шляху до істини  моторошні таємниці паризьких нетрів і змагання з убивцею у кмітливості: невчасно розгадана чергова загадка може коштувати Климові життя...

Зустрічайте «Натурницю з Латинського кварталу»  дев’ятий роман улюбленої ретросерії.

289

Кравець В. П. Ґендерна педагогіка : навчальний посібник для студ. вищ. пед. закл. освіти / В. П. Кравець. – Тернопіль : Джура, 2003. – 416 с.

 

   Спираючись на багатий теоретичний матеріал, у тому числі на найновіші дані різних наук, що вивчають тендерну проблематику, автор висвітлює весь спектр тендерних і сексуальних проблем в освіті і педагогіці.
   Навчальний посібник допоможе студентам сформувати адекватне уявлення про сучасний стан нової галузі педагогічної науки як у теоретичному, так і практичному плані.
   Книга адресована передовсім студентам, котрі навчаються за спеціальностями „Соціальна педагогіка''. „Соціальна робота'' та ..Психологія'', але може бути корисною вчителям, практичним психологам, соціальним працівникам, а також усім, хто цікавиться проблемами диференційної педагогіки.
290

Кравець В. П. Історія гендерної педагогіки : навчальний посібник для студ. вузів / В. П. Кравець. – Тернопіль : Джура, 2005. – 440 с.

 

   У навчальному посібнику розглядається історія ґендерних, шлюбно-сімейних та сексуальних стосунків, а також представлена педагогічна сторона цієї проблематики, а саме - характер підготовки молоді до міжстатевого спілкування, шлюбу та сім’ї у різні історичні періоди.
   Книга становить інтерес не лише для майбутніх педагогів, а й для широкого кола читачів.
297 Кравець В. П. Зарубіжна школа і педагогіка ХХ століття : навч. посібник для студ. пед. навч. закл. / В. П. Кравець. – Тернопіль, 1996. – 290 с.
295 Кравець В. П. Психофізіологічні та психолого-педагогічні аспекти формування усвідомленого батьківства : [монографія] / В. П. Кравець. – Київ : Академія, 2001. – 244 с.
294 Кравець В. П. Сексуальна педагогіка : навчальний посібник для студ. вищ. пед. навч. закл. / В. П. Кравець. – Тернопіль : ТНПУ, 2016. – 320 с.
292 Статева соціалізація та підготовка учнівської молоді до сімейного життя у педагогіці та шкільній практиці зарубіжних країн : монографія / за ред. В. Кравця. – Тернопіль : Астон, 2009. – 206 с.
293 Кравець В. П. Теорія і практика дошлюбної підготовки молоді  / В. П. Кравець. – Київ : Київська правда, 2000. – 688 с.
61

Кралюк П. Новий апокриф : оповіді про князя-філософа Володимира Васильковича, Мелетія Смотрицького, Тадеуша Костюшка та інших персонажів нашого минулого / Петро Кралюк. – Харків : Фоліо, 2022. – 346 с. – (Ретророман)

 

   Герой книги, історик-інтелектуал, розмірковує про долі історичних постатей давнини. Вони приходять до нього в сни, моделюють гру його уяви, діють водночас у різних часових площинах, у різних умовних просторах. Серед них провідні інтелектуали свого часу  архімандрита Максима-Мелетія Смотрицького Кирил Транквіліон-Ставровецький, Касіян Сакович, Гедеон Балабан.

   Автор прагне оживити історію, звільнити її від стереотипів. Читач знайомиться з долями й непересічними поглядами на життя давніх героїв. Серед них  Василько Романович, Во­ло­димир Василькович, Данило Романович, Г. Костюшко, А. Річин­ський, В. Липинський, Д. Фальківський та багато інших.

62

Кралюк П. Реліквія : шість днів з життя князя Василя Костянтина Острозького / Петро Кралюк. – Харків : Фоліо, 2022. – 311 с. – (Ретророман)

 

   Князь Василь-Костянтин Острозький на схилі життя наймає художника намалювати свій портрет за шість днів. Поки митець працює, князь згадує найяскравіші епізоди свого життя. Читач захопиться інтригою сюжету, здійснить подорож Україною XVI століття разом із князем, дізнається більше про тогочасне життя українців на основі глибокого документального проникнення автора в епоху. Люблінська та Берестейська унії, козаччина, Острозька академія, Острозька Біблія... Але шість днів, відмірених для малювання портрета, це ще й останні дні життя князя.

   Роман розрахований на широке коло читачів.

63

Кралюк П. Сильні та одинокі : три розмови про українську ідентичність / Петро Кралюк. – Харків : Фоліо, 2022. – 349 с. – (Ретророман)

 

   Роман складається з умоглядних діалогів, фактично філософських суперечок: Степана Бандери зі слідчим, який має більше приводів називатися русином, ніж його арештант; з привидом неупокоєного Яреми Вишневецького, що являється ліричному герою в польській тюрмі; з уявним Андрієм Мельником та Яковом Джугашвілі й Олегом Ольжичем… Наостанок  розмова-розповідь про особисту трагедію виконавця убивства Бандери та про те, що долі всіх сильних й одиноких дивним (чи звичним?) чином збігаються.

   Крім «українця сучасного» існує «українець поза часом», який утілюється в різних постатях залежно від історичної доби. Якщо перший динамічний, то другий  незмінний, бо він суть, ідея та ідентичність. Тому ці розмови завжди внутрішні, це діалоги нашого вічного із сучасним, яке виростає з нього, направлені на пошук і ствердження «вічного українця» в собі…

283 Кульчицький В. Й. Патріотичне виховання учнів у загальноосвітніх школах України, 1945-1991 рр. : монографія / В. Й. Кульчицький ; ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського. – Тернопіль : Крок, 2019. – 408 с.
299 Кусень Б. Небокрай дитинства : вірші / Богдан Кусень. – Тернопіль : Принтер-інформ, 1998. – 64 с.
74 Кушнір Л. Любов. Побачення. Дошлюбна чистота : путівник любові для молоді / Любомир Кушнір. – Львів : [б.в.], 2022. – 68 с.
64

Лоуренс Д. Г. Коханець Леді Чаттерлі / Девід Герберт Лоуренс. – Харків : Фоліо, 2022. – 382 с. – (Бібліотека світової літератури)

 

   Девід Герберт Лоуренс (1885-1930)  англійський письменник початку ХХ століття, відомий перш за все своїми психологічними романами. Найкращий з них  «Коханець леді Чаттерлі», з якого почалася європейська еротична література. Цей твір приніс авторові найбільший успіх і найгірше розчарування. Його публікація в 1928 році викликала обурення в пуританської Англії, де секс вважали гріхом, брудною справою, а відвертий опис еротичних сцен  майже злочином. У романі розповідається про життя пари вищого світу Чаттерлі. Він  аристократ-інвалід, вона  молода леді, яка не має задоволення в сексі й вже втратила надію на материнство через каліцтво чоловіка,  закохується в лісника. Вічна тема: любов, пристрасть, зрада, обов’язок... Лоуренс спокусився на святе святих  «зламав» у своїй книжці всі станові відмінності. Роман був визнаний у Великої Британії аморальним, його заборонили, а готовий тираж вилучили й знищили. І лише в 1960 році після гучного судового процесу, який сколихнув всю країну, книгу реабілітували.

282 Лупак Н. Формування комунікативної компетентності майбутніх учителів мистецтва: засади інтермедіальної технології : монографія / Н. Лупак. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2020. – 452 с.
300

Микола Іванович Піддячий: особистість, педагог, вчений : біобібліогр. покажчик / НАПН України : Ін-т педагогіки, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського. – Харків : Діса плюс, 2021. – 160 с. – (Серія "Ювіляри НАПН України" ; вип.36)

 

   Біобібліографічний покажчик присвячено життю і діяльності Миколи Івановича Піддячого, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента Міжнародної слов’янської академії освіти імені Яна-Амоса Коменського, головного наукового співробітника відділу профільного навчання Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, фундатора напряму «Соціально-професійний розвиток особистості».Біобібліографічний покажчик присвячено життю і діяльності Миколи Івановича Піддячого, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента Міжнародної слов’янської академії освіти імені Яна-Амоса Коменського, головного наукового співробітника відділу профільного навчання Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, фундатора напряму «Соціально-професійний розвиток особистості».
   У виданні відображено основні дати його життя, науково-педагогічну і громадську діяльність, представлено науковий доробок ученого за 20-річний період діяльності (2000-2020 рр.): авторські свідоцтва, монографії, підручники, навчальні посібники, довідкові видання, статті в продовжуваних і періодичних виданнях, матеріалах конференцій тощо.
   Покажчик адресовано фахівцям у галузі педагогіки, психології, філософії освіти, соціології, економіки та інших суміжних дисциплін для науково-дослідної, науково-методичної, науково-педагогічної, навчально-виховної та управлінської діяльності.
65

Намозов О. Сашко Білий : життя, мов спалах / Олександр Намозов. – Тернопіль : Крила, 2020. – 144 с.

 

   Є люди, про яких кажуть - «Герої», є люди, про яких кажуть - «Легенди», є ті, кого називають «Людьми століття, епохи…», а є Олександр Музичко – «Сашко Білий». Так от, Сашко був усім, вище переліченим і навіть трохи більше...
306 Освітологія : хрестоматія для студентів вищих навчальних закладів / укладачі: В. О. Огнев′юк, С. О. Сисоєва. – Київ : Едельвейс, 2013. – 744 с.
296

Оршанський Леонід Володимирович – учений, педагог, особистість : бібліографічний покажчик / упоряд. І. Д. Нищак, Ю. В. Павловський, І. В. Котик. – Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2021. – 294 с.

 

   Біобібліографічний покажчик висвітлює життя та діяльність Оршанського Леоніда Володимировича, доктора педагогічних наук, професора, Відмінника освіти України, багаторічного керівника кафедри технологічної та професійної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. У виданні представлено науковий доробок вченого впродовж 33 років наукової роботи (1988-2021) - монографії, підручники, навчальні та методичні посібники, статті, матеріали наукових конференцій з проблем художньо-трудової та професійної підготовки молоді. Наукова школа професора представлена бібліографічними описами авторефератів дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата та доктора педагогічних наук, виконаних під його науковим консультуванням і керівництвом. Вітальна сторінка ювіляра вміщує вітання з нагоди 60-літнього ювілею та слова подяки за багаторічну невтомну працю в царині вітчизняної педагогічної науки і практики.Біобібліографічний покажчик висвітлює життя та діяльність Оршанського Леоніда Володимировича, доктора педагогічних наук, професора, Відмінника освіти України, багаторічного керівника кафедри технологічної та професійної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. У виданні представлено науковий доробок вченого впродовж 33 років наукової роботи (1988-2021) - монографії, підручники, навчальні та методичні посібники, статті, матеріали наукових конференцій з проблем художньо-трудової та професійної підготовки молоді. Наукова школа професора представлена бібліографічними описами авторефератів дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата та доктора педагогічних наук, виконаних під його науковим консультуванням і керівництвом. Вітальна сторінка ювіляра вміщує вітання з нагоди 60-літнього ювілею та слова подяки за багаторічну невтомну працю в царині вітчизняної педагогічної науки і практики.
   Покажчик адресовано науковцям, аспірантам, докторантам, студентам, учителям-практикам, бібліотечним працівникам та всім, хто цікавиться проблемами технологічної та професійної освіти, художньо-трудової та професійної підготовки молоді.
301 Папуша І. В. Modus ponens : нариси з наратології / І. В. Папуша. – Тернопіль : Крок, 2013. – 260 с.
302 Пасічник Н. 900 метрів над рівнем моря / Наталія Пасічник. – Тернопіль : ПП Принтер-Інформ, 2021. – 32 с.
278

Педагогічна і психологічна науки в Україні : до 15-річчя АПН України : [збірник наукових праць : у 5 т.]. Т. 1 : Теорія та історія педагогіки / редкол.: В. Г. Кремень, В. М. Мадзігон, О. Я. Савченко [та ін.]. – Київ : Педагогічна думка, 2007. – 360 с.

 

Педагогічна і психологічна науки в Україні  : до 15-річчя АПН України : [збірник наукових праць : у 5 т.]. Т. 2 : Дидактика, методика, інформаційні технології / редкол.: Н. М. Бібік, М. І. Бурда, М. С. Вашуленко [та ін.]. – Київ : Педагогічна думка, 2007. – 368 с.

 

Педагогічна і психологічна науки в Україні : до 15-річчя АПН України : [збірник наукових праць : у 5 т.]. Т. 3 : Психологія, вікова фізіологія та дефектологія / редкол.: С. Д. Максименко, Н. В. Чепелєва, О. В. Киричук [та ін.]. – Київ : Педагогічна думка, 2007. – 376 с.

 

Педагогічна і психологічна науки в Україні : до 15-річчя АПН України : [збірник наукових праць : у 5 т.]. Т. 4 : Педагогіка і психологія вищої школи / редкол.: М. Б. Євтух, А. А. Мазаракі, А. Ф. Павленко [та ін.]. – Київ : Педагогічна думка, 2007. – 440 с.

 

Педагогічна і психологічна науки в Україні : до 15-річчя АПН України : [збірник наукових праць : у 5 т.]. Т. 5 : Неперервна професійна освіта: теорія і практика / редкол.: Н. Г. Ничкало, А. М. Гуржій, Ю. Ф. Зіньковський [та ін.]. – Київ : Педагогічна думка, 2007. – 392 с.
280 Свідерська Г. М. Психологія чуйності : монографія / Г. М. Свідерська. – Тернопіль : ТНПУ, 2013. – 306 с. 
71

Світ ідей Степана Бандери та виклики ХХІ століття : ІХ бандерівські читання / упоряд.: Ю. Сиротюк, Т. Бойко, Ю. Олійник. – Київ : НАЦ "УССД" ; Крила, 2022. – 276 с.

 

   До збірника увійшли матеріали виступів учасників IX Бандерівських читань. Тематикою обговорення стали такі проблеми, як усвідомлення, чим є і чим не є український націоналізм у XXI столітті; завдання і форми діяльності націоналістичного руху: виклики і відповіді; ліволіберальний зашморг на шиї освіти: як здолати нав'язувані трансформації; націоналістична візія освітнього і виховного процесу. Матеріали включають доробки науковців, політиків, громадських діячів, ветеранів російсько-української війни.
304 Ступак О. Ю. Теорія і практика формування соціальної активності молоді в інститутах громадянського суспільства : монографія / О. Ю. Ступак. – Слов′янськ : Видавництво Б. І. Маторіна, 2020. – 311 с.
66

Сціборський М. Націократія / Микола Сціборський. – Тернопіль : Крила, 2022. – 168 с.

 

   «Основною темою цієї нашої розвідки є націократія, себто концепція державно-політичного й соціяльно-економічного устрою, що її заступає сучасний організований український націоналізм. Працю свою рекомендуємо насамперед увазі провідних націоналістичних кадрів. Обмежений розмір цієї книжки приневолив нас надати розвідці схематичний характер, проте сподіємося, що й у такій обробітці вона дає відповідь на ряд актуальних для українського націоналізму питань.»

73

Фесик Б. Людина, що хотіла бути вільною / Богдан Фесик. – Тернопіль : Заза Прінт, 2022. – 176 с.

 

72

Четвертий місяць війни : хроніка подій, промови та звернення Президента України Володимира Зеленського / упоряд. О. В. Красовицький. – Харків : Фоліо, 2022. – 380 с.

   Позаду чотири місяці повномасштабної війни, героїчної боротьби українців проти російських загарбників. Україна демонструє свою дієздатність як держава. Україна та українці остаточно відірвалися від так званого «руского міра».
   Рівень солідарності європейців з українцями безпрецедентний. Найбагатші держави Європи виділили мільярди євро на воєнну, фінансову, гуманітарну допомогу Україні. Україна стала країною-кандидатом на вступ в ЄС.
   Ворог змінив тактику, затягує війну, знищує інфраструктуру, інженерні комунікації, школи, лікарні, підприємства, житлові будинки. Війна створила нові ризики економічного характеру. Світу загрожують паливна і продовольча кризи.
   Нинішня війна  найбільша в Європі після 1945-го, масштаби воєнних злочинів агресора порівнюють з гітлерівськими. Але Україна б’ється і буде битися до перемоги, до звільнення усіх окупованих територій.

 

69

Штепа П. Українець і москвин : дві протилежності / Павло Штепа. – Тернопіль : Крила, 2022. – 688 с.

 

   У цій книзі Павла Штепи - автора широко відомих в українському світі праць «Московство» та «Мафія і Україна» - подано широкоформатний зіставний аналіз характерологічних рис українців і росіян, показані взаємини між цими народами в політичному, економічному, культурному, релігійно-конфесійному та ін. аспектах.
   Видання вирізняється величезним масивом залученої інформації, однозначністю інтерпретацій історичних та ін. фактів, безкомпромісністю авторської позиції. Тому - залежно від ставлення до української ідеї - воно викличе гарячий схвальний відгук в одних читачів і обурення в інших.
   Видання книги «Українець і москвин» є відповіддю на нескінченний потік антиукраїнських публікацій у Росії й Україні та на такі ж висловлювання багатьох російських політиків і московських п'ятиколонників на українській землі.

   Адресоване науковцям, політикам, студентам, широкому загалові читачів.

303 Штокалюк Д. З. Боги та богині в кожному (ій) з нас / Д. З. Штокалюк. – Тернопіль : [Вектор], 2020. – 92 с.
75 Гордиенко М. Одесса-2014. Крах руzzкой весны / Марк Гордиенко. – Харків : Фоліо, 2022. – 253 с. – (Хроніка)

285

286

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

308

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]