Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філософських наук, професору, ректору Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдану Богдановичу Буяку за подаровані книги.

 

11

Гаврилів Б. Історичні постаті Івано-Франківщини / Богдан Гаврилів, Іван Миронюк. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2010. – 144 с.

 

   Багатоілюстроване видання містить розповіді про 84 визначні постаті, кожна з яких відіграла неабияку роль у розвитку, формуванні та створенні нашої держави. Усі вони в різні часи жили і творили на Прикарпатті.

   Культурологічне видання Богдана Гавриліва та Івана Миронюка „Історичні постаті Івано-Франківщини" розраховане на істориків, краєзнавців, учителів, студентів, старшокласників, широке коло читачів, які цікавляться історією України та минулим рідного краю.
12 Гиса О. Ягеллонство в Польщі та Україні як культурно-історичний феномен і чинник університетської музичної освіти ХХ століття / Оксана Гиса. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2022. – 98 с.
13

Історія Київського університету : монографія : у 2-х т. Т. 1 / В. Ф. Колесник, Г. М. Казакевич, О. Г. Сокирко [та ін.] ; керівник проекту, авт. вступ. ст. Л. Губерський. – Київ : ВПЦ "Київський університет", 2019. – 716 с. : іл, фотоіл., портрети. – Присвячується 185-річчю Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

   З урахуванням напрацювання попередньої історіографії, а також із залученням широкого масиву першоджерел відтворено всі найголовніші етапи життя Київського університету від зародження "університетської ідеї" в Києві й донині. Детально висвітлено навчальний процес, охарактеризовано найголовніші віхи розвитку наукових досліджень в університеті, розкрито його роль у суспільному житті. Для професійних істориків і всіх, хто цікавиться проблемами історії вітчизняної освіти, науки і культури.
14

Історія Київського університету : монографія : у 2-х т. Т. 2 / О. В. Вербовий, І. М. Мороз, О. В. Даниленко [та ін.] ; керівник проекту Л. Губерський. – Київ : ВПЦ "Київський університет", 2019. – С. 723–1602 : іл, фотоіл., портрети. – Присвячується 185-річчю Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

   З урахуванням напрацювання попередньої історіографії, а також із залученням широкого масиву першоджерел відтворено всі найголовніші етапи життя Київського університету від зародження "університетської ідеї" в Києві й донині. Детально висвітлено навчальний процес, охарактеризовано найголовніші віхи розвитку наукових досліджень в університеті, розкрито його роль у суспільному житті. Для професійних істориків і всіх, хто цікавиться проблемами історії вітчизняної освіти, науки і культури.

21

Коріненко П. С. Земельне питання в історичній долі українського селянства. Погляд крізь віки : монографія / П. С. Коріненко. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2022. – 552 с.

 

   У монографії на основі широкого кола опублікованих та неопублікованих джерел, фахових видань вперше в українській історіографи досліджується історія земельного питання під кутом зору його впливу на долю українського селянства від часів Київської Русі і до сьогодення.
   Зроблено спробу спрогнозувати долю українського селянства на ближчу перспективу. Ця праця може бути корисна для істориків-аграрників, економістів, правознавців. Вона може викликати зацікавленість у сучасних фермерів, усіх, хто не байдужий до історії нашого народу.

15

Мистецтво у нелінійному просторі : збірник матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (19-20 жовтня 2023 р.). – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2023. – 294 с.

 

   До збірника вміщено матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Мистецтво у нелінійному просторі», проведеної факультетом мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка в м. Тернопіль 19-20 жовтня 2023 року.
16

Освітній діалог як гуманітарна психодидактична технологія вищої освіти : монографія / за наук. ред. Галини Радчук. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2023. – 300 с.

  

   У монографії вперше подано обґрунтування психолого-педагогічного забезпечення інноваційної гуманітарної психодидактичної технології вищої освіти – освітнього діалогу як науково-теоретичної та предметно-практичної діяльності. Розкрито аксіологічні вектори та методологічні засади становлення освітнього діалогу в контексті сучасних освітніх викликів. Обгрунтовано психолого-педагогічні передумови розбудови освітнього діалогу в середовищі вищої освіти. Представлено досвід використання освітнього діалогу у процесі викладання психолого-педагогічних дисциплін та проведення психоедукаційних заходів. Адресовано викладачам закладів вищої освіти, студентам, науковцям-психологам, учителям, практичним психологам, представникам громадських організацій просвітницького спрямування.
17

Перші наукові читання, присвячені 80-річчю діяльності Теребовлянського коледжу культури і мистецтв (1940-2020) за темою "Освітній культурно-мистецький простір: минувшина, сьогодення, перспективи" : матеріали доповідей, 12 червня 2020 р., м. Теребовля / редкол.: А. М. Баньковський, П. М. Богоніс, В. Д. Губ'як [та ін]. – Київ : Мелос ; Теребовля ; Тернопіль : Осадца Ю. В., 2020. – 168 с.

 

   Публікуються матеріали, підготовлені професійними науковцями та окремими спеціалістами, в яких висвітлюються найбільш актуальні проблеми історії та методології освіти, педагогіки, науки, культури і мистецтва в Надзбруччі та Україні, а також результати магістерських, дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня магістра, кандидата історичних наук.
18

Ребезнюк І. На добрий спогад : збірка пісень і римованих рядків / Ігор Ребезнюк. – Львів : Сполом, 2023. – 141 с.

 

   Збірка містить пісні й римовані рядки, написані від 1991 р. про різноманітні складники та миті життя і про друзів.

   Для широкого читацького кола.

 

19 Смілян І. Людина-піонер : до 95-ї річниці з дня народження / І. Смілян. – 2-ге вид., змін. і доп. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2024. – 144 с.
20

Старка В. В. Повсякденне життя західноукраїнського села в умовах суспільних трансформацій 1939-1953 рр. : монографія / В. В. Старка. – Тернопіль : Осадца Ю. В., 2019. – 550 с.

 

   У монографії, опираючись на попередні напрацювання дослідників із залученням широкої палітри джерел, частина з яких вперше вводиться до наукового обігу, відтворено повсякденне життя сільського населення Західної України в умовах суспільних трансформацій 1939-1953 років. На окресленій території розкрито процес встановлення радянської та нацистської тоталітарних моделей суспільного управління. Охарактеризовано політику радянської та нацистської влад у політичній, соціально-економічній, культурно-освітній та духовній сферах. Проаналізовано форми та методи адаптації, стратегії виживання та форми спротиву селян діям тоталітарних систем.

   Для науковців, краєзнавців, студентів, всіх, кого цікавить історія повсякденного життя західноукраїнського селянства.

22

Тимошик М. М. Значки та медалі Тернопілля : краєзнавчий путівник з історії фалеристики : довідково-енциклопедичний каталог / М. М. Тимошик. – 2-ге вид. – Тернопіль : Джура, 2018. – 360 с.

 

   У цьому каталозі фалеристики «Значки і медалі Тернопілля» вперше за всю історію краю зібрано дані про значки і медалі Тернопільщини у тому числі подані фотоматеріали. Проведена класифікація дає змогу орієнтуватися в цих матеріалах як досвідченому колекціонеру, так і початківцю.
23

Українська мова для турецькомовних студентів : базовий рівень / Т. Фецан, М. Барчук-Галик, А. Дудка [та ін.]. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2022. – 176 с.

 

   Підручник для вивчення української мови турецькомовними студентами укладено відповідно до програм вивчення української мови як іноземної на базовому рівні. Теми підручника розділені на три граматичні блоки: «Фонетика. Алфавіт. Графіка», «Поняття про частини мови», «Відмінки української мови». У кінці містяться додатки та граматичні таблиці з перекладом турецькою мовою.Підручник для вивчення української мови турецькомовними студентами укладено відповідно до програм вивчення української мови як іноземної на базовому рівні. Теми підручника розділені на три граматичні блоки: «Фонетика. Алфавіт. Графіка», «Поняття про частини мови», «Відмінки української мови». У кінці містяться додатки та граматичні таблиці з перекладом турецькою мовою.
   Для аудиторної роботи в турецькомовному середовищі студентів, які бажають опанувати українську мову на базовому рівні, а також познайомитися з українською культурою.
24

Факти й легенди села Радовель та його околиць : матеріали для читання з краєзнавства / упоряд. Н. Весельська, І. Головаха. – Харків : Vivat, 2022. – 136 с. – (2 прим.) 

 

   Збірка матеріалів із краєзнавства розрахована на вікову категорію 9-11 років і надає факти, легенди та наративи про Радовель, інші села регіону, місто Олевськ, а також урочища Олевського району.
25 Pedagogika, zarządzanie i inżynieria zarządzania wobec wyzwań współczesności. Relacje i interdyscyplinarność wyzwaniem współczesności / praca zbiorova pod redakcją L. Kowalczyka, M. J. Źmichrowskiej, F. Mroczko. – Wałbrzych : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości, 2022. – T. 52(2). – 302 s. – (3 прим.)
26  Jovaiša M. Unseen Lithuania / Marius Jovaiša. – Lithuania : Unseen Pictures, 2018. – 456 р.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]