Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору політичних наук, професору Західноукраїнського національного університету Миколі Васильовичу Лазаровичу за подаровані книги.

 

89

 

Лазарович М. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» : Україна в боротьбі проти збройної агресії Російської Федерації (2014-2020) / Микола Лазарович. – Київ : ПП АВІАЗ, 2020. – 452 с. (трьома мовами)


   У другому виданні професора М. Лазаровича викладено короткий огляд російсько-української війни, яка з 2014 р. триває в Україні. Визначено її головні причини і передумови, ідеологічні засади та хід бойових дій. Прослідковано основні етапи насильницької анексії Крим у Росією, окупації нею окремих районів Донецької і Луганської областей, масового вторгнення регулярних військ РФ в Україну. Проаналізовано сутність гібридної війни Росії проти Української держави, типи і способи її здійснення. Значну увагу приділено процесам відродження українського війська, його перемогам та поразкам, ролі волонтерського руху в зміцненні обороноздатності нашої країни. Узагальнено особливості і тенденції реакції міжнародної спільноти на порушення територіальної цілісності та суверенітету України, з’ясовано характер політики санкцій щодо РФ. Виснувано, що російська аґресія стосовно України стала можливою не лише через створення в РФ де-факто нацистського режиму на чолі з В. Путіним, а й завдяки повальній підтримці його дій переважною більшістю громадян Росії. Встановлено попередні наслідки та уроки російсько-української війни.

90 Lazarovych M. «We will give our souls and bodies for our freedom» : Ukraine in the struggle against the armed aggression of the Russian Federation (2014-2020) / Mykola Lazarovych. – Kyiv : Private enterprice AVIAZ, 2020. – 452 p.
91 Лазарович М. «Душу й тело мы положим за нашу свободу» : Украина в боротьбе против агрессии Российской Федерации (2014-2020) / Микола Лазарович. – Киев : ПП АВІАЗ, 2020. – 452 с.
195

Чорноволівські читання : матеріали VII Всеукраїнського наукового форуму, 27 березня 2021 / упоряд. В. Ф. Деренівський. – Київ : Бескиди, 2021. – 141 с.


   В′ячеслав Чорновіл є визначним українським мислителем і громадсько-політичним й державним діячем, однак для багатьох залишається незнаними на сьогодні. Нерідко його ідеї цитуються високими державними урядовцями та політиками, але не завжди знаходять практичне вираження. Його вважають людиною, що вміла прогнозувати розвиток подій, оперативно знайти вихід з проблемних ситуацій. Як виявляється, висловлене ним не втратило своєї актуальності і до нині, навпаки потребує негайного впровадження. Це стосується різних сфер суспільного життя та державотворення.
   Для вивчення ідейного спадку та діяльності В. Чорновола започаткували проведення Чорноволівських читань. Збірник матеріалів заінтересує тих, хто цікавиться особистістю В. Чорновола, його добою, а також актуальними темами сьогодення.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]