Маскувальні сітки для 44-ї Тернопільської артилерійської бригади 

ZMI 5Сітка, тканина та каркас. Саме з цих речей уже декілька років студенти–історики створюють та передають на Схід маскувальні сітки. Чергову партію із 10-ти сіток передали у Тернопільську 44-ту окрему артилерійську бригаду. Площа кожної в середньому 30-40 квадратних метрів.

Однією із тих, хто постійно долучається до такої волонтерської роботи є Христина Олійник – студентка 2-го курсу історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка. Дівчина розповідає, щодня після пар приходить на 3 години в імпровізовану університетську майстерню. Ділиться, долучилася до волонтерства ще на 1-му курсі, зізнається – спочатку було важко.

Долучається до плетіння маскувальних сіток і Сергій Петришин – також студент 2-го курсу. Розповідає, до карантину коли збиралось багато студентів, вони робили навіть по 3-4 сітки за тиждень. Каже, приділити трохи свого часу та сил не складно, адже це необхідно тим, хто нас захищає.

Щоб продемонструвати основну функцію цих сіток, військові разом із студентами замаскували гармату. На Сході ними вкривають озброєння, військову техніку та інженерні споруди. Непомітними їх робить забарвлення, яке нагадує рослинний покрив місця, де відбуваються бойові дії.

В. о. командира 44-ї окремої артилерійської бригади Олександр Машковський зауважує, що потреба в сітках не зникає.

Одним із ініціаторів такої волонтерської допомоги є Володимир Кіцак – доцент кафедри історії України та археології ТНПУ ім. В. Гнатюка. Розповідає, що частину матеріалів і тканину надає одна з швейних фабрик області. Частину приносять самі студенти. Білі простирадла ідуть на зимові маскувальні сітки, усі інші фарбують в потрібний колір, адже їх використовують у літньо-осінній період.

Володимир Кіцак розповів, що на історичному факультеті плетуть сітки з 2015-го року. За цей час сплели майже 340 сіток, згальна площа – більше гектара.

До слова, чергову партію маскувальних сіток від студентів-істориків у зону бойових дій передадуть наприкінці серпня або на початку вересня.

 

Навина опублікована на сайті "Т1 Новини" 

 30 Липня 2020, 19:15

Джерело : t1news.tv

                 

YouTube

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах