Студенти педагогічного вишу відзначили День української писемності та мови

В актовій залі педагогічного вишу аншлаг. Одні студенти для інших влаштували концерт. Так урочисто другий рік поспіль молодь відзначає день української писемності та мови.

ОЛЬГА ПЕТРИШИНА, доцент кафедри української мови та методики її навчання факультету філології і журналістики ТНПУ:

«Студенти різних факультетів, в першу чергу, це факультету філології і журналістики, також факультету мистецтв, хіміко-біологічного факультету, іноземних мов, запропонують виступи. Це є пісні, поезія, драматичні постановки, все, що вміють, свій талант. Але все підпорядковано темі спілкування, мови в нашому житті».

ЮЛІЯ ДЕМКО, студентка 3 курсу факультету філології і журналістики ТНПУ:

«Підготували таку сценку, в якій розповідаємо про українську мову, які утиски вона потерпіла. Хочемо сказати, що вона була досить сильною і такою, що вона дожила до сьогодні».

Ольга Петришина розповідає, це виключно ініціатива студентів, втілювати яку їм допомагають викладачі.

ОЛЬГА ПЕТРИШИНА, доцент кафедри української мови та методики її навчання факультету філології і журналістики ТНПУ:

«Тішуся, що все-таки українська пісня, українська мова стає популярною. Думаю, що місія сучасної молоді надважлива, тому що це якраз те покоління, на яке випала така доленосна роль. Вони будуть визначати майбутнє держави, цей рубіжний момент, який зараз є. Думаю, що саме такі заходи допомагають нагадати, що мова, слово, українські звичаї, обряди, традиції – це такі засадничі речі, в принципі, без яких українець немислимий».

Відповідальність за долю країни та її мову відчувають і майбутні філологи.

ЮЛІЯ ДЕМКО, студентка 3 курсу факультету філології і журналістики ТНПУ:

«Ми охоче погодилися брати в ньому участь, тому що, вважаємо, що саме рідне слово, наша українська мова допоможе нам згуртуватися в цей такий нелегкий час для нашої країни. Саме це допоможе нам не забувати нашу Батьківщину і, можливо, допоможе нам досягнути якоїсь такої маленької перемоги».

ОКСАНА КОНДРАТОВИЧ, студентка 3 курсу факультету філології і журналістики ТНПУ:

«Колись писала Ліна Костенко до України: «Коли ти навіть звався –Малоросія, твоя поетеса була Українкою». І мені здається, навіть зараз, в такі важкі часи, не забувати, звідки ми родом, яка наша мова. І мені здається, зайвий раз вдягнути вишиванку ні для кого не буде зайвим. Це лише ще один спосіб доказати, хто ми є, і що ми дійсно варті чогось кращого».

Однак тільки урочистим концертом святкування Дня української писемності та мови не закінчилось. У холі вишу студенти також організували благодійний ярмарок, на якому продавали самостійно приготовані смаколики. Виручені кошти молодь має намір передати на потреби бійців АТО.

Олена Юрик

Опубліковано на сайті "ІНтб"

16 листопада 2015

YouTube

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах