Тернопільський професор унікальними розробками пропонує зменшити споживання російського газу

Проблема екології вже давно у цивілізованих країнах світу вийшла на пріоритетні позиції. Ситуація в цій сфері на планеті просто жахлива, і нині вже зрозуміло, що ми — останнє покоління, здатне виправити існуючий стан речей, адже далі підуть невідворотні процеси.

У листопаді минулого року світових лідерів добряче налякала льодяна брила вагою у кілька мільйонів тонн, що відкололася у Гренландії. Розтанувши, вона здатна підвищити рівень води у всьому світовому океані відразу на півметра! Тепер у всьому світі впроваджується політика відмови від атомної енергії, газу, нафти та вугілля і поступова заміна їх на відновлювальні джерела — сонячну, вітрову, гідро- та біоенергію.

Україна, на жаль, поки що в цих процесах, як то кажуть, не лише на дні, а ще й там копає. Ми всюди рапортуємо, що відмовилися від російського газу, хоча насправді проганяємо його через свою територію до Словаччини та інших країн Європи, а потім купуємо в них же і женемо назад у сховища під Харковом. Щорічно з бюджету країни “випаровуються” десятки мільярдів гривень, проте владні мужі і далі сидять на грошових потоках, отож, ніхто не намагається змінювати ситуацію. Саме тому, на думку доктора технічних наук, тернопільського професора Валерія Федорейка, Україну нині може врятувати лише ЕнергоМайдан. Валерій Степанович рік тому висунув ідею проведення повного енергоаудиту Тернопільської області для визначення структури енергоспоживання. Він — один із засновників у Тернополі науково-виробничого консорціуму, що ставить перед собою завдання енергозаміщення традиційних видів палива на відновлювальні матеріали місцевого походження, пише Нова Тернопільська газета.

Про тернопільські розробки

— У 2014-ому році в Тернополі був створений енергетичний науково-виробничий консорціум, завданням якого є енергозаміщення традиційних видів палива на відновлювальні джерела енергії місцевого походження. Науково-дослідна лабораторія “Енергетичний менеджмент” ТНПУ, науково-виробниче об’єднання “Енергоощадні технології” та підприємство “Українські технологічні системи” започаткували низку проектів, спрямованих на розробку високоефективних систем генерації теплової енергії з палива біологічного походження та різноманітних відходів, у тому числі з важкокоутилізаційними властивостями (пластикова тара, гумові шини і т.д.), що дуже актуально для Тернополя.

Нещодавно голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський заявив, що Євросоюз готовий запустити нові програми фінансування для України (сума можливих вкладень обчислюється сотнями мільйонів євро), але в нашій державі не вистачає гідних проектів для реалізації цих коштів. Ми уже підготували відповідь на цю заяву європейського дипломата, адже розробили низку проектів в сфері енергозаміщення. Аналоги вказаних розробок відсутні або мають значно менші енергоефективні показники. Три з них уже готові для реалізації і нині ми представляємо їх читачам “НОВОЇ…”

Біотеплогенератори (працюють на всіх видах твердого біопалива та їх відходах) потужністю від 0,1 до 4 мВт. Використовуються для генерації теплової енергії в системах опалення та сушіння зерна на елеваторах. Біотеплогенератор потужністю 3 мВт дозволяє при сушінні зерна економити за сезон до 300 тис. кубометрів газу. Нині реалізовано чотири таких проекти в Тернопільській, Київській та Чернігівській областях.

Піролізери-утилізатори потужністю 0,5-1 мВт. Призначені для генерації теплової енергії в різних технологіях та екологічно чистої утилізації важколіквідних полімерних (пластикова тара) та гумових (автомобільні шини) відходів. Виробничий зразок генератора-утилізатора потужністю 0,5 мВт пройшов успішні виробничі випробування у різноманітних системах генерації теплової енергії для опалення, сушіння зерна, виробництва електроенергії. На базі розробки створюється зразок потужністю 4 мВт для реалізації на потужностях НВО “Енергоощадні технології”. Перевагою цього проекту є те, що паливом для нього може бути практично весь спектр існуючих в природі відходів, що мають горючі властивості. Все, що місто вивозить на смітники, може принести користь, причому 1 кг сміття дорівнює 2-3 кВт/год. енергії. При цьому чітко відрегульована температура горіння унеможливлює будь-які викиди в атмосферу і забруднення довкілля.

Біотеплогенератори з термоелектричним блоком. Призначені для генерування теплової та електричної енергії для систем розподіленої енергетики (в тому числі і для військових цілей). Ця розробка актуальна для місцевості без центрального електропостачання з функцією дешевого і безшумного генерування електроенергії для освітлення території, підзарядки телекомунікаційних систем (мобільних телефонів, рацій, планшетів і т.д.). Нині проект пройшов тестові випробування і готується його представлення на міжнародній виставці з енергоефективності

ЗМІ 157ЗМІ 158ЗМІ 159

21 квітня 2016

Джерело: www.0352.ua

           nova.te.ua

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]