Екологічний "Думайдан" завітав до Тернополя
ВсеЗМІ 198українську мандрівну фотовиставку на екологічну тематику «Думайдан – 2016: фотомиті», зорганізовану Українською Гельсінською спілкою з  прав людини, відкрили вчора, 9-го листопада в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка. В експозиції — світлини громадських активістів-екологів, журналістів. Серед них — роботи Олександра Степаненка — координатора виставки в Тернополі, голови об’єднання «Зелений світ», який намагається привернути увагу до історичних парків Тернопільщини.
«У нас їх понад півсотні. Лише не значна їх частина має охоронний статус. Тобто, визнана законодавством і отримала статус парків пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення і загальнодержавного значення. Але стан цих парків незадовільний? і ця проблема зараз перебуває на маргінесі суспільної уваги, — розповідає «Дню» пан Олександр. — От модним стало говорити про проблеми збереження замків на Тернопіллі. Це бренд уже нашого краю, який обіцяє якусь зацікавленість в сфері активного, пізнавального, екологічного та історико-краєзнавчого туризму. На парки ще не звернули увагу»
 ЗМІ 199Письменник, журналіст Української Гельсінської Спілки з прав людини Олег Шинкаренко, який також цього дня презентував у Тернополі свій новий роман «Перші українські роботи», розповідає, що його фото з активних подій, котрі стосуються захисту природи. Зокрема, йдеться про ситуацію, що склалася навколо озера Качиного в Дарницькому районі столиці, про вирубки в Києві лісопарків, дерев у Ірпені Київської області. Каже: основний месидж фотовиставки — наголосити на тому, що активні дії громади привертають увагу до екологічних проблем, але вирішити їх можна лише послуговуючись законодавством . «Звертайтеся до Української Гельсінської Спілки, кажіть, яка ваша проблема. Ми разом підемо в суд і захистимо ваші права, а таким чином і захистимо права живої природи, яка, на жаль, сама не може звернутися до суду», — зазначив Олег Шинкаренко. Представляє в суді інтереси громадських активістів юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ, адвокат Олена Сапожнікова. Підкреслює, що «Думайдан» зміщує акцент з кривавих майданів на думаючі, аби показати Європі і всьому світові, що українці — цивілізована нація, мисляча, може порушувати важливі гострі проблеми, обговорювати їх і шукати вихід із ситуації мирно. У 2016-му році темою обрали збереження зелених зон у населених пунктах.

«Ми веземо з собою у всі міста проекти змін до екологічного законодавства. Почали це в Києві, поїхали в Харків, з Харкова приїхали сюди. Поїдемо потім до Львова, Івано-Франківська, до Одеси, повернемось в Київ. Уже є домовленості із народними депутатами Верховної Ради України, що ми напрацюємо цей проект змін до законодавства і вони готові будуть його подати на сесію на голосування. Це така ще практична робота, коли ми збираємось на цих «Думайданах» і шукаємо виходи спокійно, педантично і будемо у влади вимагати вже конкретно виконувати написане», — розповіла «Дню» Олена Сапожнікова.

Лариса Осадчук

Опубліковано на сайті "День"

10 листопада

Джерело: day.kyiv.ua

 
 

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]