В тернопільському університеті відкрили “секрети правильного навчання”

ЗМІ 200Мабуть, ні для кого не секрет, що найважливішою навичкою успішної людини ХХІ століття є уміння вчитися. Сучасні технології прогресують шаленими темпами, та креатив цінуватиметься завжди. У перехідний турбулентний час завжди знайдуться ті, хто шукатиме і використовуватиме всі можливості, щоб розвиватися і зробити своє життя кращим. Виграє той, хто буде гнучким та пластичним у вирі неоднозначних подій.

 Розпочнімо з того, що за останнє десятиліття підхід до навчання суттєво змінився. Розвінчано міф про талант – work hard і буде тобі щастя. Тому замість того, щоб звинувачувати світ у власних бідах, краще сконцентруватись на саморозвиток. Вчені-когнітивісти вважають, щоб стати фахівцем у своїй справі потрібні тисячі годин осмисленої праці. Бо тільки так інформація перетворюється у знання. Яким чином можна полегшити собі життя? Існує безліч контентів різної тематики, які забезпечать що читати-дивитися-слухати. Важливо також освоїти певні техніки розуміння тексту. Популярною та ефективною є SQ3R – survey, question, read, recite, review. На алгоритм дій вказує сама назва: огляд інформації, запитання, процес читання, пригадування, конспектування та перегляд тексту. Погодьтесь, самого читання недостатньо. Щоб закарбувати знання у пам’яті, потрібно докласти зусиль. Зубріння ніколи не приведе до успіху, натомість практика пригадування та вище вказаний метод – надійні помічники у процесі самовдосконалення.

Помилки – наші друзі! Здійснювати спроби, терпіти невдачі і намагатися зрозуміти, що пішло не так – ось в чому полягає сенс навчання. Від теорії до реальних задач! Студентка факультету іноземних мов ТНПУ ім. В. Гнатюка Уляна Задонська стверджує, що саме на практиці у школі зрозуміла, що урок ніколи не проходить точно за конспекту. У школярів часто виникають додаткові запитання, ігнорувати які учитель не має права. «Так, помилки трапляються, але важливо проаналізувати їх та направити на свою користь. Саме для цього існує практика як своєрідне поле бою та вправляння у власній майстерності».

Створюйте образи для запам’ятовування, старайтесь пояснити нову інформацію через уже засвоєну та за допомогою простих принципів. Періодично перевіряйте знання, переказуйте перед сном те, що прочитали вранці. Оточіть себе хорошою атмосферою, добрим настроєм,  а також шукайте однодумців, які підтримуватимуть та надихатимуть до нових звершень. Зробіть smart свій мозок!

Мар’яна Підодвірна

Опубліковано на сайті "Тернопіль"

23 листопада 2016

Джерело: ternopil.te.ua

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]