Проєкт «Щоденник війни» на історичному факультеті ТНПУ започаткували у перші дні війни 
 
ЗМІ про нас. Проєкт «Щоденник війни» на історичному факультеті ТНПУ започаткували у перші дні війни

Війна показала, що справжні герої серед нас… Військовослужбовці, волонтери, медики, енергетики, рятувальники, пожежники, педагоги та усі,  хто працює сьогодні на перемогу України, варті того аби їх подвиги були почуті. Ці імена уже записані в історії щоденними великими малими вчинками… Зберегти  та знайти опору в них надалі  – важливо.

У ТНПУ ім. Володимира Гнатюка від початку повномасштабної російсько-української війни створено волонтерський осередок, який займається як гуманітарними завданнями, так і збройними й технічними потребами військових на передовій. На історичному факультеті діє інформаційно-аналітичний та волонтерський штаб Україна_Перемагає. Координатор – проф. Леся Алексієвець.  Одним з напрямків роботи штабу став проект «Щоденник війни».

Започаткований у перші дні повномасштабного вторгнення  проект –  вікно в новітній історії України. Студенти-історики фіксують події, емоції та героїчні дії тих, хто щоденно працює задля перемоги. Курує роботу студент, уже третього курсу, Бойко Іван.

Проект включає в себе різні сфери. Першим етапом  стало висвітлення у соціальних мережах історій наших захисників. Розповідали і про живих героїв – військових, волонтерів, і тих,  хто на жаль, уже віддав своє життя за свободу України. Це – оповіді про героїв полку Азов студентки Паньків Ірини, Пташку з Азовсталі (Катерину Поліщук) студентки Партики Марії, Віталія Скакуна студента Бабика Дам’яна, Валерія Маркуса, студентки Щербань Олесі, ін. На тоді усе в режимі реального часу…

Особливо щемливими стали  історії про рідних та близьких, котрі стали на захист нашої держави. Зокрема,  розповідь про брата – військового Аркадія Волошинюка студентки Передрук Зоряни. Деякі з них з міркувань безпеки не з’явились у соціальних мережах, але після перемоги будуть оприлюднені. Другим етапом стала робота студентів Бойка Івана та Олександра Лушева над  зібранням відомостей про військових Тернопільщини, що загинули, захищаючи Україну.

Далі студенти брали інтерв’ю у військових, котрі продовжують і сьогодні боронити наш край. Особливими стали діалоги із захисниками, студенток Кравчук Марти, Костюк Вероніки, Головик Вікторії, Харчук Яни та інших.

Студенти історичного факультету ТНПУ спілкувалися з бійцями, які проходили лікування на Тернопільщині. «Хоробрість», – так означено цю частину проекту.

Щемно та з надією  звучать інтервʼю з дружинами військових… Одне із – записав Володимир Видаш.

Звісно, фіксовано і відомості про участь наших воїнів – студентів, викладачів, випускників…

А також діяльність волонтерського осередку ТНПУ, який очолюють доц. Іван Каплун, та координує безпосередньо ректор ТНПУ Богдан Буяк.

Окрім історій наших героїв, студенти записують усі події, які супроводжують цю війну. Кожна розповідь – це краплина пам’яті, яка наповнює нашу історію і стає символом гідності та відданості.

Проект «Щоденник війни» – вияв поваги до героїв та свідчення їх подвигів, а також наша можливість висловити підтримку та вдячність тим, хто ризикує життям за свободу.

Усі відомості, а це сотні текстових, фото, відео джерел зберігаються на окремій платформі. Частина з них опублікована, частина чекає свого часу.

Якщо Ви хочете розповісти свою історію, запрошуємо долучитися. Звертатися до Івана Бойко.

Це непрості сторінки нашої історії, та вони повні світла людських щоденних звитяг.

Памʼятаємо.

Леся АЛЕКСІЄВЕЦЬ, професор ТНПУ,
Іван БОЙКО, студент ТНПУ

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]